how-children-learn-to-play-together

Samenspelen is leerrijk voor je peuter

Kinderspel maakt het verschil!

Je peuter kan op deze leeftijd nog niet echt samenspelen met een ander kind. Maar hij ontdekt al een hoop belangrijke dingen wanneer hij wat tijd met zijn leeftijdsgenootjes doorbrengt.

Zo leert hij pleziermaken met anderen, speelgoed delen, voorwerpen op nieuwe manieren gebruiken en het gedrag van andere peuters voorspellen en begrijpen. 

LEEFTIJDSGENOTEN OBSERVEREN

Peuters zijn enorm geïnteresseerd in andere kinderen omdat ze zoveel van hen leren. Het is mogelijk dat je peuter je compleet negeert wanneer er een ander kind in de buurt is.

Onderzoek toont aan dat als je een kind van 12 maanden en een kind van 24 maanden bij elkaar zet, het oudere kind terugvalt op zijn speelgedrag van 15 maanden. Terwijl het kind van 12 maanden ineens speelt als een 15 maanden oude baby. Zo spelen ze fjin samen.. Andere kinderen zijn belangrijk op deze leeftijd, zelfs als het speelgedrag nog parallel en niet interactief is. Vertraagde imitatie (handelingen imiteren van een ander kind nadat deze mentaal zijn verwerkt), vragen om aandacht en heel stil, gefocust, ernstig observeren zijn tekenen dat er belangrijke leerprocessen gaande zijn. Nodig kinderen uit om samen te komen spelen. Twee uur spelen, inclusief tussendoortje, is ongeveer het maximum voor het leerproces op deze leeftijd.

Misschien vind je dit ook interessant: