Baby-development-18-to-21-months

Peuterontwikkeling: 18 tot 21 maanden

Cheryl Lock

In de periode van 18 tot 21 maanden herken je je kleintje bijna niet meer. Opeens leert hij klimmen, lopen en samenspelen met andere kindjes. Lees meer over de ontwikkeling van je kleintje. 

Lijkt het alsof je kindje van 18 tot 21 maanden opeens een compleet nieuwe persoonlijkheid heeft ontwikkeld? Geen zorgen. Het is volledig normaal dat je kindje in zijn tweede jaar zijn onafhankelijkheid ontdekt. Herken je deze ontwikkelingsfases?

Lopen en rennen

De meeste kinderen leren lopen tussen 9 en 17 maanden -. Je kind van 18 maanden zal waarschijnlijk lopen met behulp van meubels en andere dingen die hij op zijn pad tegenkomt.

Maak daarom je huis kindveilig. En onthoud: zes maanden nadat je baby heeft leren lopen, zal hij waarschijnlijk kunnen rennen. Zet de gympjes maar klaar!

Klimmen

Als je kind kan rennen, zal het gauw een nieuwe activiteit ontdekken: klimmen. 'Omhoog' is straks misschien zijn nieuwe lievelingswoord. Ineens ziet hij alles in huis aan voor een klimrek: van de meubels en de trap tot de hond en je benen.

 

Vrienden maken

Tot nu toe wist je peuter niet goed hoe hij moest omgaan met speelkameraadjes. Dat zal veranderen in de komende maanden. Je kind toont belangstelling voor andere kinderen en begint zelfs met ze te spelen. Hij is misschien nog niet in staat om te delen en op zijn beurt te wachten, maar hij is al een eind op weg.

 

Fantasiespel

Fantasie is belangrijk voor de ontwikkeling en de verbeeldingskracht van je peuter. Als hij tussen de 18 en 24 maanden oud is, zal zijn fantasie belangrijker worden bij het spel. Hij begint te babbelen met zijn knuffelbeesten en geeft zijn poppen eten. Moedig je kind aan om zijn fantasie te gebruiken door speelgoed te kiezen zoals poppenhuizen, speelgoedeten en verkleedkleren.

 

Praten

De spraakontwikkeling van je peuter gaat enorm vooruit tussen de 18 en 24 maanden. Tot nu toe kon je baby maar een paar woordjes brabbelen. Maar nu vormen zelfs eenvoudige zinnen zoals "Ik ben klaar" geen probleem meer.

Tip: speel spelletjes met je peuter en stimuleer zo het taalgevoel van je kind. Bijvoorbeeld telefoontje spelen of om de beurt een boek 'voorlezen'.

Onthoud dat je kind zich snel ontwikkelt tussen de 18 en 21 maanden. Misschien verbaast het je dat hij opeens veel onafhankelijker is en dat hij zo snel groeit. Maar die fases betekenen alleen dat alles volgens schema gaat.

Misschien vind je dit ook interessant: