Natural-sensitivities

Positief omgaan met onzekerheid bij kinderen

Annette Karmiloff-Smith & Malte Mienert PhD, FBA, FMedSci, MAE & Prof. Dr.

Is je kind verlegen in de buurt van onbekenden of gaat hij moeilijk om met veranderingen? Onzekerheid is normaal bij kinderen tussen twee en zeven jaar. Wil je weten hoe je met onzekerheid bij je kind omgaat? Lees dan verder! 

Onzekerheid is persoonlijk, maar alle kinderen hebben algemene onzekerheden binnen alle stadia van hun ontwikkeling. Deze algemene onzekerheden zijn gekoppeld aan hun cognitieve, sociale, fysieke en natuurlijke ontwikkeling.

 

Vormen van meerdere sociale relaties

 • Wanneer je kind voor het eerst naar buiten gaat, moet het leren om zich te binden aan andere mensen dan zijn ouders. Dit kan een moeilijke periode zijn. Niet alleen voor je kind, maar ook voor jou!
 • Kinderen reageren soms gevoelig op verandering in hun toiletgewoontes. Het kan zijn dat ze zich niet comfortabel voelen in de aanwezigheid van iemand anders dan papa of mama. Zorg ervoor dat je oppas dezelfde producten gebruikt als jij. Hierdoor krijgt je baby een vertrouwd gevoel en zal hij sneller de link leggen tussen zijn nieuwe oppas en thuis.

Tips om je kind socialer te maken

 • Het is belangrijk om een goeie band op te bouwen met de nieuwe oppas van je kind. Als jij iemand vertrouwt, straal je dat uit op je kind.
 • Communiceer je met iemand anders? Straal dan positiviteit uit. Zo stimuleer je de onafhankelijkheid van je kind.
 • Kinderen raken makkelijk van slag door verandering. Hou vast aan routines door steeds dezelfde producten te gebruiken. En vraag anderen dit ook te doen. Een nieuwe tandenborstel of een nieuwe shampoo kan hem van slag brengen.

Emoties voor zelfbewuste beoordeling

 • Een kind van drie tot vier jaar oud weet plots hoe hij gezien en behandeld wil worden. Bovendien ontwikkelt hij natuurlijke karaktertrekken zoals onzekerheid en schaamte.
 • Als je kleintje zijn eigen bips op het toilet wil afvegen, geef hem dan wat tijd om hem dat zelf te laten doen. Laat hem eerst zien hoe het moet, observeer zijn pogingen en moedig hem aan. Geef hem een kindvriendelijk product dat speciaal voor zijn kleine handjes is ontworpen, zodat hij het zelf kan doen en zich trots kan voelen als alles lukt.

Zorg ervoor dat je kleintje niet over zichzelf twijfelt of zich schaamt

 • Zoek de balans tussen helpen en het zelf doen bij je kind. Help hem niet te snel! Bied je hulp aan en accepteer dat hij met terugslag te maken kan krijgen. Het belangrijkste is dat hij het blijft proberen.
 • Als je kindje niet succesvol is in de taak die hij wilde volbrengen, verzeker hem dan dat dit geen probleem is. Oefening baart kunst en het lukt hem de volgende keer vast wel!
  Wanneer je kind interesse toont in een bepaalde activiteit, geef hem dan een eenvoudige taak en voldoende tijd om dit te volbrengen. Als hij de natuurlijke ontwikkeling volgt, laat hem dan in de taken die hij zelf kan uitvoeren ontwikkelen.
 • Prijs zelfs de kleinste prestaties. Maak samen met je kind een overwinningslied dat je samen kunt zingen wanneer hij een taak goed uitvoert. Soms is het handig om samen een lied te maken waarin je je kind aan zijn taakjes herinnert.

Zelfbewustzijn

 • Op twee tot driejarige leeftijd realiseert je kleintje zich dat hij een persoon is met een eigen persoonlijkheid. Hij zal eigenschappen ontwikkelen zoals verlegenheid en schaamte.
 • Het toiletbezoek is een goed voorbeeld hiervan. Je kindje begint zich te schamen om zijn behoefte in het bijzijn van anderen te doen en zal gezinsleden de deur uit te duwen en zeggen dat hij het zelf kan doen, wat misschien nog niet het geval is. 'Doe niet zo verlegen' of 'het maakt niet uit wat andere mensen denken', zal wellicht jouw eerste reactie op deze reactie zijn. Probeer je in te houden en laat je kind het zelf maar ontdekken.
 • Heeft je kind een denkbeeldig vriendje? Nodig die dan uit op het toilet. Je kunt bijvoorbeeld met z'n allen op avontuur naar het toilet en een leuk product 'ontdekken' dat je kunt gebruiken. 

Tips om samen met je kind zijn verlegenheid/schaamte te overwinnen 

 • Laat je kind kennismaken met een situatie waarin hij zijn emoties en gevoel van eigenwaarde kan uiten. Blijf in de buurt zodat hij naar jou kan komen als hij plotseling zelfbewust en verlegen wordt.
 • Dwing je kind niet. Als je je kind iets weigert, ga dan niet in discussie en probeer hem niet te dwingen.
 • Leid hem af van het conflict door hem iets verrassends of interessants voor te houden.
 • Als je kind een denkbeeldig vriendje heeft, stimuleer zijn verbeelding dan. Stel vragen over zijn vriendje, vraag hoe hij of zij eruit ziet. Of het een dier is en welke kleur hij of zijn heeft. Probeer actief betrokken te zijn met het denkbeeldige vriendje van je kind door bijvoorbeeld het vriendje een naam te geven en samen te spelen.

Misschien vind je dit ook interessant: