Toddler-development-21-to-23-months

Ontwikkeling peuters: van 21 tot 23 maanden

Winnie Yu

Je kind is bijna 2 jaar oud! Zo help jij je peuter van 21 tot 23 maanden.

De afgelopen maanden zag je de coördinatie en concentratie van je kind aan sneltempo verbeteren. Nu je peuter de 21ste maand in gaat, zal hij die vaardigheden steeds beter gaat beheersen.

Rond deze leeftijd wilt je peuter meer zelfstandigheid. Steun hem in deze fase van 'zelf-doen'. Laat hem bijvoorbeeld zelf zijn tanden poetsen of zijn eigen spullen halen.

Interessanter spelen

Op deze leeftijd is spelen de belangrijkste activiteit voor je peuter. En het is dé manier waarop hij leert hoe hij zich in de wereld moet gedragen.
  • Laat hem instructies opvolgen. Je peuter begrijpt nu eenvoudige instructies. En dat maakt het spelen met hem een stuk interessanter. Probeer meervoudige instructies te geven zoals 'schop de bal en ren dan naar mama', of 'pak je speelgoed op en stop het in de doos'. 
  • Moedig je kind aan om je na te doen. Peuters van deze leeftijd willen dolgraag dezelfde dingen doen die volwassenen doen. Zoals de vloer vegen of bladeren harken. Je kunt je peuter een eigen bezempje of harkje geven zodat hij kan helpen. Toon hem hoe hij zijn favoriete knuffeldier in bed kan leggen, zoals jij hem altijd in bed legt.
  • Ga naar buiten. In de buitenlucht kan je peuter naar hartenlust rennen, klimmen en springen. Allemaal belangrijke vaardigheden waarmee hij een betere coördinatie krijgt. Hij wordt ook speelser. Laat hem lekker op je rug klimmen en ravotten in de speeltuin. Maar hou tijdens het buitenspelen een oogje op de veiligheid van je peuter.
  • Nodig andere mama’s en kinderen uit om te komen spelen. Natuurlijk is je kleintje vooral met zichzelf bezig. Laat dat je niet weerhouden om andere kinderen uit te nodigen om te komen spelen. Je peuter leert het beste samenspelen in het gezelschap van andere kinderen.
Laat ze zelf uitzoeken hoe ze kunnen samenspelen, zelfs als dat betekent dat ze naast elkaar in hun eentje zitten te spelen, zonder veel interactive.

Misschien vind je dit ook interessant: