Help toddler

Leer je peuter samenspelen met andere kinderen

Cheryl Lock

Bereid je je voor op het eerste speelafspraakje van je peuter?

Kom te weten hoe samenspelen je kind helpt met belangrijke sociale vaardigheden zoals delen, zijn beurt afwachten, regels volgen en onderhandelen. 

Voor peuters met andere kinderen kunnen spelen, moeten ze leren om naast elkaar te spelen. We noemen dit 'parallel spel' 

Parallel spelen
Op het eerste gezicht lijkt het of er geen interactie is. Maar telkens wanneer je kind een blok pakt, doet het andere kind hetzelfde.

Tips en advies
Als je een speelafspraakje voor je peuter regelt. Maak je dan geen zorgen als hij niet direct met het andere kind speelt. Hij doet precies wat hij moet doen: leren omgaan met andere mensen. Blijf in de buurt, hou veel speelgoed bij de hand en beperk de speeltijd tot maximaal een uurtje. Kinderen van deze leeftijd hebben een kort concentratievermogen.

Leren en groeien
Parallel spelen is vaak de eerste stap in het ontwikkelen van sociale relaties buiten het gezin om. Deze spelvorm begint meestal in de periode dat je kleintje het gedrag van anderen nabootst. Zoals praten aan de telefoon of de poppen voeren. Een gevoel van volgorde wordt in deze fase ook belangrijk voor je kind. Kijk dus niet vreemd op als je kind al zijn speeltjes op een rij zet of op een bepaald moment alleen met bepaalde kleurtjes wil kleuren.

Onthoud dat je peuter op deze leeftijd de sociale interactie met andere kinderen nog niet onder de knie heeft. Door te spelen met andere kinderen zal hij leren om socialer te zijn. (Zoals delen, initiatief nemen en volgen.

Misschien vind je dit ook interessant: