Should-I-let-my-child-choose

Je peuter zelf laten kiezen stimuleert zijn ontwikkeling

Zelf kiezen en beslissen is een belangrijk onderdeel van zelfstandig worden voor je peuter. Het is verleidelijk om alles voor je kind te regelen .Maar probeer toch om hem zo vaak mogelijk zelf te laten kiezen. Vraag je bijvoorbeeld af wat hij wil eten, welke kleren hij aan wil of waarmee hij wil spelen.

Goede eetgewoonten aanleren wordt een grote uitdaging. Jij wilt dat je peuter gebalanceerd en gevarieerd eet. Maar tegelijkertijd wil je niet het risico lopen dat je kind een negatieve houding tegenover eten ontwikkelt. 

Kiezen

  • Laat je peuter zoveel mogelijk zelf kiezen. Binnen redelijke grenzen. Dat geldt ook voor een paar van de dingen die hij eet. Biedt je kind gezond eten en geef hem daaruit de keus.
  • Je kind hoeft geen gepureerde hapjes meer. Geef hem voedsel met wat textuur. Zo kan hij oefenen met eten. Hij krijgt zo de kans om ook steviger voedsel te leren kauwen en doorslikken. En hij maakt gelijk kennis met nieuwe smaken.
  • Laat hem kiezen wat hij wil eten van wat er op het menu staat voor de rest van het gezin, maar doe in zijn portie geen zout. 


Kleine tip

  • Maak je niet druk over het eten. Maak geen opmerkingen zoals: "Kijk, je zus is echt dol op groenten". Als je er de nadruk op legt, heeft hij er misschien al geen zin meer in. Het kan zelfs tot eetproblemen leiden. Je peuter eet wel als hij honger heeft.
  • Het gezellig maken aan tafel helpt om je kind goede eetgewoonten aan te leren. Probeer elke dag minstens één keer met het hele gezin samen te eten.
Verwacht niet dat je peuter bij jullie aan tafel kan blijven zitten. Hij houdt het maximaal een paar minuten uit. Maar die paar minuten zijn heel belangrijk. Hij leert zo dat hij ook onderdeel uitmaakt van deze gezinsactiviteit.

Misschien vind je dit ook interessant: