Why-no-is-a-new-favourite-word

Hoe herken je peuterpuberteit en wat doe je eraan?

Is je kleintje de grenzen aan het verkennen? Is 'nee' het enige woord wat hij nog zegt? Welkom bij de moeilijke leeftijd van 2 jaar! Dit is waarschijnlijk het begin van de peuterpuberteit.

Het is tijd om grenzen te stellen. Bespreek met je partner hoe je wilt omgaan met de koppigheid van je peuter. Het belangrijkste is dat volwassenen consequent zijn. 

Hoe herken je peuterpuberteit?

  • Waarschijnlijk is je kind de laatste tijd ineens enorm koppig geworden (constant 'nee' zeggen, wegrennen, met dingen gooien, et cetera). Dat merk je bij het eten, slapen, spelen, plagerijtjes; bij alle activiteiten waarbij ouders en kind met elkaar communiceren.
  • Je peuter test hoe ver hij kan gaan. Door zijn nieuwe mobiliteit beseft hij dat mensen en dingen buiten zijn gezichtsveld ook blijven bestaan. En dat hij steeds meer controle krijgt over zijn speelgoed en zijn omgeving. Driftbuien zijn heel normaal voor deze leeftijd.

 

In het tweede jaar wordt discipline dus echt een belangrijk onderdeel van je rol als ouder. Blijf consequent je regels toepassen en neem even adempauze als je zelf heel boos wordt.

Misschien vind je dit ook interessant: