The-power-of-toddler-play

Educatieve voordelen van spelen voor je peuter

Rachel Morris

De voordelen van spelen zijn meer dan pret en spelletjes. Speeltijd is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van het kind. Ontdek de verschillende soorten educatieve spelletjes die geschikt zijn voor kinderen in deze leeftijdscategorie.

Als je je peuter alleen of samen met vriendjes ziet spelen, zul je je snel realiseren dat het spelen verschillende vormen kent. Je kind kan een hele dag torens bouwen met blokken, of zijn favoriete knuffeldieren voeren, terwijl zijn neefje urenlang door de tuin rent. Verschillende soorten spelletjes uitproberen helpt je peuter om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en plezier te hebben!

 • Actieve spelletjes helpen je kind het lichaam en bewegingen te beheersen.
  Nu je peuter meer controle heeft over zijn lichaam, ontdekt hij hoe hij kan bewegen. Het resultaat: een kind dat steeds springt, klimt, schommelt en rondrent. Zelf ben je misschien doodmoe van die constante beweging, maar het is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van je kind. Actief spelen helpt je peuter niet alleen om een gezond lichaam te ontwikkelen, het versterkt ook de kritische denkvaardigheden. ('Pas ik door deze tunnel?') en over richting ('Ik kan op en neer springen!').

Tip: Creëer een veilige omgeving waarin je kind lekker kan spelen. Verwijder scherpe of gevaarlijke objecten en geef speeltjes die beweging stimuleren, zoals kussens om op te springen of dozen om doorheen te kruipen.

 • Creatieve, fantasierijke spelletjes zijn essentieel voor de cognitieve ontwikkeling.
  Nu de fantasie van je peuter zich ontwikkelt, zal je zien dat zijn spel creatiever wordt. Zijn favoriete dekentje is nu een cape, zijn blokken worden een raceauto en een doos is al snel een kasteel. Dit fantasiespel is niet alleen fantastisch om naar te kijken, het is ook essentieel voor de ontwikkeling van je kind: het helpt bij de ontwikkeling van probleemoplossende- en taalvaardigheden.

  Tip: Moedig je peuter aan door hem speeltjes te geven die hem stimuleren om creatief te denken. Denk bijvoorbeeld aan een verkleedkist, zachte speeltjes, maar ook alledaagse objecten zoals een pollepel (zwaard!) of plastic bekertjes (een rij huisjes!).
 • Spelen met anderen stimuleert sociale vaardigheden
  Hoewel alleen spelen een essentieel onderdeel is van de ontwikkeling, is spelen met andere kindjes of broertjes en zusjes ook belangrijk. Het spelen met andere kinderen stimuleert de sociale vaardigheden. Deze vaardigheden omvatten delen, conflicten oplossen en inlevingsvermogen.
Tip:Hoewel actieve, creatieve en sociale spelletjes allemaal belangrijk zijn, heeft je peuter voordeel van elk samenspel. Verlies het plezier niet uit het oog!

Misschien vind je dit ook interessant: