the importance of different types of play

Verschillende soorten educatieve peuterspelletjes

Lawrence Kutner

Niet alle spelletjes zijn even leerzaam. Maar als je goed kijkt naar de soorten spelletjes die je kleintje speelt, kun je zien hoe hij de wereld bekijkt.

Symbolische spelletjes

Voor een baby of een jonge peuter is een blok gewoon een blok. Heeft je kind meer blokken? Dan kan hij proberen ze op elkaar te zetten of ze uit elkaar te halen. Vanaf twee jaar begint hij de blokken voor veel meer dingen te gebruiken. In zijn ogen worden ze een huis, een auto, of wat hij ook maar wil. 

Speeltjes worden symbolen voor andere voorwerpen. Je kind probeert om zijn knuffel te voeden alsof het ook een baby is. Als je goed oplet, zie je dat hij zijn teddybeer net zo vasthoudt als dat jij met hem doet. 

Dit soort symbolisch gedrag laat zien hoe complex zijn gedachtegang aan het worden is. Het helpt hem ook om zich voor te bereiden op enge situaties of ermee om te kunnen gaan. Bijvoorbeeld, een slimme kinderarts die de oren van je kind moet onderzoeken op een infectie, kijkt eerst in de oren van de knuffel die hij heeft meegebracht naar het onderzoek. Dit bereidt de peuter voor op wat er gaat gebeuren en helpt hem angst te verminderen. 


Parallel spelen

Peuters hebben speelvriendjes nodig. Jonge kinderen spelen heel anders samen dan oudere kinderen. Test het zelf! Plaats twee peuters van 18 maanden naast elkaar in dezelfde kamer met dezelfde speeltjes. Resultaat? Ze hebben weinig aandacht voor elkaar. 

Maar als je beter kijkt zie je dat ze mekaars gedrag kopiëren.

Neemt de ene de vrachtwagen, dan zal de ander dit hoogstwaarschijnlijk ook doen.

Als het eerste kind naar de vrachtwagen kijkt en "nee" zegt (het favoriete woord van een peuter), zal de tweede hem waarschijnlijk imiteren en ook "Nee!" roepen.

Misschien vind je dit ook interessant: