Toddlers and imaginary play

Peuters en fantasiespel

Cheryl Lock

Fantasiespel helpt je peuter bij het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden voor een normale, gezonde groei. Hier zijn een paar leuke ideeën om je kind zijn spel optimaal te laten benutten. 

Hoe pak je dit aan?

  • Help je peuter door de lucht te vliegen als een superheld met tamme tijgers. En dat allemaal zonder zijn veilige slaapkamer te verlaten! Het is makkelijk om de fantasie van peuters te voeden met wat simpele spullen en speelgoed. Vergeet de toeters en bellen en kies eens voor ouderwetse voorwerpen. Een grote doos tover je zo om tot een ruimteschip of kano.
  • Oude kleren voegen een nieuwe dimensie toe aan het doen-alsof spel: Ze kunnen bijvoorbeeld worden getransformeerd tot doktersuniform of het pak van een zakenman.

Tips en advies

  • Speel niet te veel mee in het fantasiespel van je peuter. Het is de bedoeling dat je kind zijn fantasie de vrije loop laat.
  • Help met fantaseren door eenvoudige suggesties te doen of scenario’s voor te stellen. Laat hem dan zelf verder fantaseren. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen dat hij net heel goed nieuws heeft gekregen. Vraag hem hoe hij zou reageren en laat je peuter het verhaal verder zelf bedenken.
  • Verzin een alternatief verhaal voor het favoriete boek of de favoriete film van je peuter.  Je peuter  mag dan zelf nieuwe spelers en een andere verhaallijn bedenken.

Wat je ook voorstelt, hou het zo simpel mogelijk en volg het voorbeeld van je kind.

Leren en groeien

Fantasiewerelden geven peuters de kans om nieuwe dingen uit te proberen en hun emoties te organiseren op basis van wat er gebeurt. Fantasiespel is een perfecte manier voor je kind om denkbeeldige scenario's te spelen die later in het echte leven voorkomen. Moedig je kind aan om het fantasiespel te blijven spelen door hem zo nu en dan nieuwe spullen te geven om mee te spelen.

Misschien vind je dit ook interessant: