how to help your child refine motor skills

Motorische vaardigheden van je peuter stimuleren met educatieve spelletjes

Suzanne Dixon

De handen van je kind kunnen steeds beter allerlei kleine handelingen uitvoeren. Zijn handen en ogen leren ook om samen te werken. Hierdoor creëert hij allerlei prachtige dingen.

Als een hand een handeling uitvoert, beweegt de andere mee. Dit spiegeleffect zal steeds minder worden naarmate zijn zenuwstelsel groeit.

Op deze leeftijd gebruikt je peuter waarschijnlijk beide handen tegelijk, maar al snel zal zijn "handigheid" asymmetrisch worden. Ontdek hoe één hand de voorkeur krijgt om mee te eten of te kleuren. Dit is zeer waarschijnlijk de hand waarmee hij later het meeste zal doen. Een bepaalde voet krijgt ook de voorkeur boven de andere voet, ontdek bijvoorbeeld met welke voet hij een bal schopt.

Hier zijn een paar educatieve spelletjes om de fijne motorische vaardigheden van je kind verder te stimuleren.


1. Betrek hem bij het aankleden

Begin met een rits te openen en laat je kind de beweging afmaken. Laat hem ook oefenen met knopen. Ook al is dit in het begin moeilijk, je zult al snel verbetering zien.

2. Dek de tafel met alle bestek voor je kind

Je peuter zal waarschijnlijk al lepel en de vork kunnen gebruiken. Het mes is nog een beetje lasting. Maar als je hem zacht voedsel laat snijden, zal hij snel snappen hoe een mes werkt.

3. Speel met water

Geef je kind de gelegenheid om zijn gietvaardigheden te verfijnen. In bad of in de wastafel. Als hij beter wordt in het overgieten van het ene kopje naar het andere, kun je voorzichtig het drinken aan tafel uitproberen. Tip: gebruik kleine bekertjes.

4. Word creatief

De verbeterde motoriek van je kind blijkt wellicht het meest bij het tekenen of kleuren met potloden en stiften. Kijk hoe hij een potlood in de hand neemt met de punt naar beneden. Eerst gebruikt hij zijn hele vuistje en daarna de vingertjes. 

Tegen de tijd dat hij vijf is, zal hij het potlood hoogstwaarschijnlijk met drie vingers kunnen vasthouden. De onregelmatige krabbels van je kind beginnen waarschijnlijk ronde bewegingen aan te nemen. Binnenkort zal er een tekening van een persoon uit deze ronde vormen tevoorschijn komen. Het lijkt in het begin waarschijnlijk meer op een kikkervisje, maar dat neemt niet weg dat het te herkennen is! 

Geef je peuter lijnen en vormen die hij kan natekenen. Hij kan waarschijnlijk voorlopig alleen nog maar horizontale en verticale lijnen tekenen, maar er is een fascinerende ontwikkeling in gang gezet: hij leert om ideeën op papier te zetten.

Misschien vind je dit ook interessant: