Making a shape shorter

Maak zelf een vormensorteerder voor je peuter

Geometrische vormen sorteren, ze bij elkaar leggen en ze in de juiste gaten steken is een eerste stap in de richting van complexere puzzels. Maak makkelijk je eigen vormensorteerder. 

  • Pak een oude schoenendoos en teken twee vormen op de deksel, een cirkel groot genoeg zodat twee kleine ballen of twee lege plastic flesjes erin passen, en een vierkant groot genoeg voor een houten blok.
  • Gebruik een scherp mes om de vormen uit te snijden.
  • Zorg vervolgens voor diverse ronde en vierkante objecten. Die kan je peuter bekijken en betasten terwijl jij ze benoemt en beschrijft. 'Dit is een bal'. 'Ballen zijn rond.' 'In welk gat past de bal denk je?' 
  • Als je samen een paar ballen en blokken erin gegooid hebt, laat dan je peuter zien hoe hij het deksel omhoog kan doen om te zien waar alle voorwerpen gebleven zijn. Ze zijn er allemaal, je peuter kan er opnieuw mee spelen. Voeg later andere vormen toe om het spel uitdagender te maken.

Leren en groeien

Peuters die geometrische vormen in de bijbehorende gaten proberen te passen, oefenen hun planvermogen en probleemoplossend denken.

Misschien vind je dit ook interessant: