cooking-with-your-toddler

Kookplezier met je peuter

Jeannette Moninger

De meeste peuters vinden het leuk om te helpen in de keuken. Je kleintje zorgt hoogstwaarschijnlijk voor extra rommel en vertraagt alles een beetje. Maar koken met je kind is een leuke manier om jullie band te versterken én samen tijd door te brengen. En de bonus? Je peuter leert gezonde eetgewoonten aan en maakt kennis met nieuwe voedingsmiddelen. Lees deze tips voor extra kookplezier!

  

Kies een eenvoudig recept

Hou rekening met de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van je kind bij het kiezen van een gerecht. Vermijd ingewikkelde of tijdrovende recepten. Kies iets met weinig ingrediënten en eenvoudige stappen, zoals een toetje van fruit met yoghurt. 

Tip:

Kleine kinderen stoppen graag hun vingertjes in hun mond. Vermijd daarom koekjesdeeg met ongekookte ingrediënten zoals rauwe eieren.

Winkel samen

Boodschappen doen met een peuter kan veel tijd kosten. Maar het kan ook leuk en leerzaam zijn om samen de benodigde ingrediënten te vinden. Stimuleer de ontwikkeling van je kind door van het tochtje naar de supermarkt een leerervaring te maken.. 
  • Bespreek hoe de producten de smaak van je gerecht zullen beïnvloeden ("Deze blauwe bessen helpen onze muffins lekker zoet te maken!")
  • Vraag je kind of hij rode, gele of groene paprika in je salade wilt doen
  • Geef hem een eerste spellingsles door letters op de verpakking aan te wijzen ("Suiker begint met de letter 's'!").


Zoek eenvoudige klusjes

  • Geschikte keukenactiviteiten voor je peuter (onder jouw waakzame blik): fruit afspoelen, suiker of andere ingrediënten toevoegen, mengen, prakken en kloppen.
  • Een leuk spelletje voor een ouder kind is het garneren van gebakken pannenkoeken met bessen in de vorm van een smiley of de eerste letter van zijn naam. 


Hou alles in de gaten

Veiligheidsmaatregelen en continu toezicht in de keuken zijn heel belangrijk. Laat je kind weten wat hij kan gebruiken en aanraken. Maar ook waar hij altijd ver bij vandaan moet blijven. Zoals de ronddraaiende gardes van een mixer, scherp keukengerei en hete oppervlakken zoals het fornuis en de oven. Zorg ervoor dat de handgrepen van je potten en pannen altijd richting fornuis wijzen om ongelukken te voorkomen.

Misschien vind je dit ook interessant: