how do i keep my baby stimulated-

Kom te weten hoeveel prikkels je peuter tolereert

Aviva Patz

Gezonde baby’s voelen zich fijn in een omgeving met een middelmatige hoeveelheid prikkels. 
En die stimulans hoeft niet te komen van modern, elektronisch speelgoed. Integendeel! Interactie je baby houdt van spelen met jou en met kleuren, geluiden en texturen.

Je zou kunnen denken, "Hoe kan teveel stimulatie slecht zijn?" Bedenk dan dat je baby nog geen doorgewinterde multitasker is. Jij kunt telefoneren, koken, muziek en kauwgom kauwen tegelijk. Maar de aandacht van je baby is volledig gericht op de verpakking van zijn koekje of een felgekleurde sok. 

Als er te veel tegelijkertijd gaande is, kan dat overweldigend en verwarrend zijn voor je baby.
Net zoals volwassenen verschillende tolerantieniveaus hebben voor opwinding, hebben baby's dat ook. Je moet de juiste balans zien te vinden voor je kind. 

Hier zijn enkele tips die je helpen de juiste balans te vinden.

Breng tijd met hem door
Jij bent het favoriete vermaak van je kleintje.

  • Praat met hem: over je dag, over het weer of wat je ook te binnen schiet.
  • Zing een liedje, trek gekke gezichten of maak gekke geluiden.
  • Lees hardop voor of ga wandelen.
  • Je baby luistert en leert de hele tijd van het geluid van je stem, je gezichtsuitdrukkingen, de manier waarop je praat, je aanraking, van elke kleine beweging die je maakt. Het voordeel is dat je baby niet snel overweldigd zal zijn omdat je direct in staat bent te merken of hij genoeg heeft gehad. Hij kan zijn hoofd wegdraaien of ineens geïrriteerd reageren. 
Onafhankelijk spel
  • Voel je niet gedwongen om altijd met je baby mee te spelen. Het heeft zelfs voordelen om je baby wat eigen tijd met zijn speelgoed te geven.
  • Zelf spelen geeft hem de kans om speelgoed te ontdekken op zijn eigen tempo, te leren over de omgeving en een gezond zelfbewustzijn te ontwikkelen. 

Afwisselen van speelgoed

  • De speelgoeddoos kan overvol zijn, maar pak slechts een paar speeltjes per keer. Zo focust je baby zich echt op een speeltje. Het geeft hem een gevoel van controle over de omgeving. En dit zal hem aanzetten te blijven ontdekken en te blijven leren.
  • Verrijk het spel van je baby en hou hem veilig door speciale peutervriendelijke plekken in je huis te creëren. Je kunt bijvoorbeeld een laag keukenkastje aanwijzen als ontdekkingsplaats voor je baby. Vul het met plastic doosjes, spatels en een paar oude potten en pannen. Houd de rest van de keukenkastjes gesloten met kindersloten. 
Terwijl jij de vaatwasser leegmaakt, of groenten snijdt, kan je baby zichzelf bezig houden met vullen en legen, bouwen en stapelen, en bonzen en kletteren. Laat je baby de hoeveelheid stimulansen bepalen die precies goed voor hem zijn.

Misschien vind je dit ook interessant: