How-to-make-your-own-playdough

Knutsel je eigen boetseerklei samen met je peuter

Knoeien is leuk!

Peuters vinden het heerlijk om vieze handen te krijgen. Door plassen stampen, in de modder spelen en er een enorme puinhoop van maken met speelgoed resulteert gegarandeerd in flink schateren.

Maak daar gebruik van door je kind te laten helpen met koken, tuinieren en te laten vingerverven.

LEKKER KNOEIEN

Peuters zijn dol op nieuwe ervaringen. En de meesten vinden niets leuker dan lekker smerig te worden terwijl ze spelen met water of modder! Maak gebruik van deze zorgeloze, nieuwsgierige fase door kliederspelletjes te spelen.

Laat je kind zelf speelklei maken. Volg dit simpele recept en laat je peuter helpen om de bloem uit de zak te scheppen en het water in de pan te gieten:

  • 150g witte bloem
  • 300 ml warm water met een paar druppels voedselkleurstof 
  • 75g zout 
  • 1 eetlepel plantaardige olie 
  • 2 theelepels bakpoeder 
  1. Doe alle ingrediënten in een grote steelpan. Zet de pan op halfhoog vuur en blijf roeren tot het mengsel dikker wordt en in een deegbal verandert.
  2. Schep het deeg uit de pan, laat het een beetje afkoelen en kneed het tot alle ingrediënten goed gemengd zijn en je een soepele deegbal hebt.
  3. Voeg wat water toe als het deeg te hard is en wat bloem als het te plakkerig is. Als het deeg is afgekoeld, bewaar je het in een luchtdicht bakje of in een plastic zak. Op een koele, droge plek. 
Hou er rekening mee dat je peuter op deze leeftijd geneigd is om stukjes deeg in zijn mond te stoppen. Dus laat hem nooit alleen met het speeldeeg. Leer hem dat hij het niet op moet eten en stimuleer hem om zijn vingers erin te stoppen, de fascinerende nieuwe speelklei te kneden, bekloppen, in stukken te snijden en te versieren.

Misschien vind je dit ook interessant: