5-ways-to-help-your-toddler-develop-motor-skills

5 manieren om motorische vaardigheden van je peuter te stimuleren

Suzanne Dixon

Je kind wordt steeds beter in het uitvoeren van kleine handelingen. Ook zijn oog- handcoördinatie gaat erop vooruit. En binnenkort is je kleintje klaar om de mooiste dingen te maken.

Als zijn ene hand beweegt, doet het andere nog mee. Dat heet het spiegeleffect. Maar dat zal steeds minder worden naarmate zijn zenuwstelsel verbetert.

Op deze leeftijd gebruikt je peuter zijn beide handen waarschijnlijk evenveel. Maar al spoedig zal blijken of hij rechts- of linkshandig is. Ontdek hoe één hand de voorkeur krijgt om mee te eten of te kleuren. Dit is zeer waarschijnlijk de hand waarmee hij later het meeste zal doen. (Eén voet wordt eveneens dominant, dus let op welke voet hij gebruikt bij het rondtrappen van een bal.)

Hier volgen 5 activiteiten om de fijne motoriek van je kind te bevorderen:

 

1. Helpen met aankleden

Trek de ritssluitingen van zijn kleding half omhoog en laat hem de rest zelf doen. Laat hem ook oefenen met knopen. Hoewel dit een stevige uitdaging vormt, zul je snel vooruitgang zien.2. Geef hem de juiste hulpmiddelen

Ondertussen zou je kind moeten kunnen omgaan met een lepel en misschien zelfs wel met een vork. Het mes is nog een beetje lastig, maar als je hem zacht voedsel laat snijden, zal hij snel snappen hoe een mes werkt.

3. Speel met water

Geef je kind de gelegenheid om zijn gietvaardigheden te verfijnen in het bad of in de wastafel. Zodra hij beter in staat is vloeistof van het ene kopje of bakje naar het andere te brengen, laat je hem oefenen aan de eettafel (gebruik in eerste instantie kleine bakjes).4. Laat de creativiteit de vrije loop

De verbeterde motoriek van je kind blijkt wellicht het meest bij het tekenen of kleuren met potloden en stiften (onder jouw toezicht, natuurlijk!). 

Kijk hoe hij een potlood in de hand neemt met de punt naar beneden. Eerst gebruikt hij zijn hele vuistje en daarna de vingertjes. (Tegen de tijd dat hij vijf is, heeft hij de greep met drie vingers onder controle.) De willekeurige krabbels van je kind gaan waarschijnlijk wat meer op ronde vormen lijken. 

En al spoedig kan je een menselijk figuurtje herkennen in deze ronde vormen. Het lijkt in het begin waarschijnlijk meer op een kikkervisje, maar dat neemt niet weg dat het te herkennen is! 


5. Oefen met tekenen


Geef je peuter lijnen en vormen om na te tekenen. Hij kan waarschijnlijk voorlopig alleen nog maar horizontale en verticale lijnen tekenen, maar er is een fascinerende ontwikkeling in gang gezet: hij leert om ideeën op papier te zetten.

Misschien vind je dit ook interessant: