safeguarding-your-breastmilk-mothers-milk-or-formula-for-a-baby

Veilig borstvoeding geven

Basisfeiten over borstvoeding

Het is nooit te vroeg om je goed te informeren over borstvoeding geven. Zo zul je deze vaardigheid sneller onder de knie hebben eens je baby is geboren. En zo maak je je ook minder zorgen


Eten, drinken en borstvoeding

De natuur heeft het makkelijk voor je gemaakt om borstvoeding te geven. Je lichaam produceert moedermelk als reactie op de groeiende behoeften van je baby. Je produceert precies de juiste hoeveelheid hoogwaardige voedingsstoffen. Dit is de gezondste voeding voor je kleintje is en bovendien veel handiger dan flesvoeding.

Het is belangrijk dat je altijd genoeg energie hebt. Daarom zal je eetlust toenemen en heb je waarschijnlijk veel meer dorst dan normaal. Terwijl je borstvoeding geeft, moet je geen speciale voeding eten. Je lichaam geeft vanzelf aan wanneer je meer moet eten en drinken. Toch kan je lichaam alleen gebruiken wat beschikbaar is. Dus is het aan jou om ervoor te zorgen dat je altijd gezond en gevarieerd eet om zowel jou als de baby gezond te houden.

Hou het puur

Helaas kun je ook slechte stoffen via de moedermelk doorgeven aan je baby. Alcohol, medicijnen en andere ongezonde stoffen beïnvloeden de moedermelk. Maar af en toe een glas wijn tijdens het avondeten kan natuurlijk geen kwaad. En af en toe een paracetamol tegen kleine pijntjes is ook prima. Maar grote hoeveelheden alcohol of andere medicijnen moeten je vermijden.


Geen rook

 Als je vroeger rookte en gestopt bent toen je zwanger werd. Begin dan niet meteen weer zodra je baby geboren is, vooral niet als je van plan bent borstvoeding te geven in plaats van flesvoeding. Nicotine en andere schadelijke stoffen zullen via de moedermelk aan de baby worden doorgegeven. Bovendien loopt de baby het risico om mee te roken. Passieve rook inhaleren is heel erg gevaarlijk, dus blijf voor jullie beiden rookvrij!

Misschien vind je dit ook interessant: