Advice-and-misconceptions-about-breastfeeding

Feiten en fabels over borstvoeding

Waarschijnlijk word je werkelijk overladen met informatie over borstvoeding.

  • Soms nuttig: het is de beste start voor je baby en ook de makkelijkste methode!
  • Soms enigszins verontrustend: borstvoeding doet in het begin pijn
  • En soms volledig fout: vrouwen met kleine borsten kunnen geen borstvoeding geven!.

Handige weetjes

Je hoorde de laatste tijd waarschijnlijk heel wat tegenstrijdige informatie over borstvoeding. Zoals goedbedoelde adviezen van andere mama’s die hun mening en ervaringen willen delen over borstvoeding. Als jonge mama kun je behoorlijk in de war raken van al die tegenstrijdige informatie. Borstvoeding is niet voor iedereen een optie. Sommige mama’s vinden het nu eenmaal makkelijker dan anderen. Laat foute informatie je niet weerhouden om borstvoeding te geven. Een paar feiten en fabels op een rij:

  • Fabel: een vrouw met kleine borsten kan geen borstvoeding geven. Feit: de maat doet er niet toe wanneer het op borstvoeding aankomt.
  • Fabel: als je moeder (of zus) geen borstvoeding kon geven, kan jij dat ook niet. Feit: slechts één op de duizend vrouwen is niet in staat om borstvoeding te geven. Genen hebben hier niets mee te maken. Vaak gaat het fout wanneer mama’s geen goede steun of informatie krijgen in de belangrijke eerste weken na de bevalling. 
  • Fabel: borstvoeding geven is altijd pijnlijk. Feit: borstvoeding kan in de eerste twee weken oncomfortabel zijn. Je tepels hebben tijd nodig om minder gevoelig te worden en aan hun nieuwe taak te wennen. Wanneer de melkproductie op gang komt, zullen je borsten een paar dagen pijnlijk zijn. Geef niet te snel op. Er bestaan tal van handige tips en adviezen over borstvoeding die je kunt gebruiken bij dergelijke ongemakken. Alle begin is moeilijk. Ook het geven van borstvoeding.
  • Fabel: Je moet je tepels verharden voor de borstvoeding. Feit: hoewel het masseren van je tepels je alvast kan helpen om aan het idee te wennen, is voorbereiding alleen nodig wanneer je ingetrokken tepels hebt. Als je je hierover zorgen maakt, neem dan contact op met je huisarts.
De beste voorbereiding op borstvoeding is je verheugen op de heerlijke, intieme momenten die je met je baby zult delen. Hou alle goede tips en adviezen van ervaren mama’s over borstvoeding in je achterhoofd en vergeet de negatieve dingen die je misschien hoort. Gooi niet te snel de handdoek in de ring, maar geef borstvoeding een eerlijke kans wanneer het zover is.

Lees voor open en eerlijk advies over borstvoeding, de 'Grondbeginselen van Borstvoeding'. Voor meer advies kun je ook je huisarts of verloskundige inschakelen.

Misschien vind je dit ook interessant: