breast feeding

Basisregels over borstvoeding

Suzanne Dixon

Moedermelk heeft een unieke samenstelling die is aangepast aan jouw baby. Het bevat ook allerlei afweerstoffen en eiwitten die de baby gezond en blij zullen houden. Borstvoeding kan dus voor jullie allebei plezierig zijn!

Je baby de eerste keer thuis voeden is een speciaal moment. Geen ander moment kan jullie in het eerste jaar dichter bij elkaar brengen. Natuurlijk is het geweldig dat je je baby de voedingsstoffen kunt geven die hij nodig heeft om te groeien en zich te ontwikkelen, maar de tijd die je samen doorbrengt is net zo belangrijk.

Er zal in het begin wat geoefend moeten worden, maar er zijn heel veel redenen om borstvoeding een kans te geven!

 

De voordelen voor de mama

 • Borstvoeding is goed voor je baby’s gezondheid én voor die van jou! Het stimuleert niet alleen de hormonen die ervoor zorgen dat de baarmoeder herstelt en zijn oude omvang terugkrijgt, maar het is ook een ideale manier om een band op te bouwen met je pasgeboren kind

 • Borstvoeding helpt ook om na de bevalling af te vallen. Omdat dit het speciale vet afbreekt dat tijdens een zwangerschap wordt aangemaakt, voordat het definitief bij je lichaam gaat horen. Borstvoeding helpt je op precies de juiste plekken af te vallen. Maar je wilt niet vlak na de geboorte te veel afvallen.

 • Vrouwen die de borst geven, hebben 2 tot 5 kilo extra nodig (vergeleken met hun gewicht voor de zwangerschap) om hun lichaam gezond te houden terwijl ze borstvoeding geven. Te snel afvallen kan nadelig zijn voor de melktoevoer, vooral als je baby ineens snel groeit en meer melk nodig heeft. Deze extra kilo’s zullen er in de eerste zes maanden vanzelf afgaan.

Hou hier rekening mee

 • Je borstmelk komt een paar dagen na de geboorte van je baby op gang. Tot die tijd zijn de borsten druk bezig met het aanmaken van colostrum, of voormelk. Deze dikke, geelachtige vloeistof is bijzonder rijk aan voedings- en afweerstoffen die je baby helpen gezond te blijven.

 • Colostrum is het eerste babyvoedsel wat je baby krijgt en zijn eerste "immunisatie" tegen ziektes. Terwijl hij dit kostbare goedje drinkt heeft hij veel opgeslagen water en vet in zijn lichaampje om zich mee te voeden. En in zijn maagje past op deze leeftijd maar een theelepel vloeistof, dus hij heeft niet veel nodig om zijn maag te vullen.

 • Voordat je melktoevoer goed op gang komt, wil je pasgeboren baby de eerste twee dagen misschien wel elk uur drinken. Dit helpt je lichaam om een goede melktoevoer te creëren. Eentje die perfect aansluit bij de behoeftes van je baby. In maar twee tot vier dagen zal je lichaam zich aanpassen aan deze "informatie" en je baby zal minder vaak willen drinken. Ongeveer elke twee tot drie uur, of acht tot twaalf keer per dag.

Een goede melktoevoer opbouwen

 • Als je de borst geeft, is gezond eten, veel drinken en goed uitrusten belangrijk. Slaap dus wanneer de baby slaapt en drink veel gezonde drankjes. Melk, water en sapjes zijn goede keuzes. Vergeet niet te ontspannen.

 • Je zult een gezond dieet moeten blijven volgen om de productie van je borstmelk op gang te houden, maar overdrijf niet. Sommige baby’s die de borst krijgen, zijn heel gevoelig voor bepaalde dingen in de voeding van hun mama
 • Over het algemeen reageert je lichaam op de honger van je baby: als hij niet veel drinkt, zul je minder produceren. En als hij veel eet, zul je meer produceren. Simpel!
 • Wanneer moet je je baby voeden?

  Voed je baby wanneer hij honger heeft. Dus elke keer als hij wil drinken. Hij zal de eerste dagen niet veel drinken. Dat komt omdat zijn maagje zo klein is, maar hij zal wel vaak aan de borst willen liggen. De meeste pasgeboren baby’s hebben tien tot twaalf voedingen per 24 uur nodig, of elke één tot drie uur.


  Tip: Maak je baby wakker om te voeden als je je melktoevoer aan het opbouwen bent. Overdag als hij meer dan drie uur slaapt of 's nachts als hij meer dan vier uur slaapt. Anders wordt hij te hongerig wakker om goed te kunnen drinken. Als het ritme er eenmaal in zit, zal hij je zelf wakker maken.

  Hoeveel is genoeg? 

  Zoals zoveel mama’s die borstvoeding geven, weet je misschien niet zeker of je baby wel genoeg binnenkrijgt.

  • Allereerst zal je weten dat hij wat binnenkrijgt als je hem hoort slikken.
  • Een andere aanwijzing is te kijken hoe goed je baby na de maaltijd slaapt. Als zijn buikje vol zit en zijn luier schoon is zal hij waarschijnlijk vlak na het voeden weer in slaap vallen.

  Andere signalen die aangeven dat je baby genoeg te eten krijgt:

  • Hij maakt elke dag na het voeden ongeveer zes luiers nat. En tot zijn zesde week zal hij twee tot vijf keer per dag een dunne, geelachtige ontlasting hebben. Sommige baby’s zijn zulke efficiënte melkverwerkers dat ze een hele onregelmatige ontlasting hebben.
  • Zijn urine is lichtgeel, niet donkergeel of oranje.
  • Je borsten zullen na elke voeding zacht en "leeg" aanvoelen.

  Weetje: In de eerste week na de geboorte verliest een baby een beetje gewicht, ongeveer 10% van zijn geboortegewicht. Na de eerste week moet het gewicht van je baby geleidelijk weer toenemen en hij moet na twee weken terug op zijn geboortegewicht zijn. In de derde week moet zijn gezichtje al wat ronder worden. Je professionele zorgverlener zal je baby bij elk bezoek wegen.

   

  Hoeveel is niet genoeg?

  Af en toe heb je misschien het gevoel dat je baby niet genoeg melk krijgt. Je baby kan nog hongerig lijken na een lange voeding, maar toch voel je je "leeg". Dit komt door de natuurlijke manier waarop je melktoevoer zich aanpast aan groeispurts van je baby. Zo werkt het nu eenmaal.

  Wees gerust, het gaat goed met je baby zolang hij levendig drinkt en normaal plast en poept. De melktoevoer zal verhogen en zich aan zijn nieuwe behoefte aanpassen.

  Weetje: Je lichaam heeft ongeveer 36 tot 48 uur nodig om zich aan de nieuwe behoeftes van je baby aan te passen. Het is de taak van je baby om regelmatig te drinken zodat je lichaam de juiste signalen krijgt. Dus laat hem maar zijn gang gaan.


  Alle mama’s die borstvoeding geven gaan door een korte periode heen waarin de melktoevoer niet meer genoeg is. De natuurlijke manier om aan de verhoogde behoefte van de baby te voldoen is de baby te laten zuigen. Ontspan en geniet van dit natuurlijke ritme.


  Misschien vind je dit ook interessant: