getting-to-know-your-babys-different-cries

Hoe herken je de verschillende soorten gehuil van je baby?

Gehuil voor elke gelegenheid

Of je baby nu honger heeft, moe is, pijn heeft of geknuffeld wilt worden. Hij laat het weten door te huilen. Na een tijdje onderscheid je zijn verschillende manieren van huilen van elkaar en weet je wanneer je in actie moet komen en wanneer niet..

Het gehuil van je baby identificeren

 • Inmiddels herken je de verschillende soorten gehuil van je baby vast al wel. Baby's huilen als ze honger hebben, bij ongemak, als ze moe of hyper zijn, of gewoon als ze vastgehouden willen worden. Elke soort gehuil verschilt net iets in toonhoogte en intensiteit en de manier waarop je je baby kunt kalmeren is meestal vrij duidelijk.
 • Je hebt waarschijnlijk ook gemerkt dat er 's avonds een aantal uren zijn waarin je kleintje alert is, veel voeding wilt en vrij onrustig is. Dit is normaal. Baby's willen aan het einde van de dag vaak stoom afblazen en genoeg voeding tot zich nemen voor de nacht die komen gaat.
 • Als je merkt dat je kleintje gedurende langere periodes tot wel drie uur huilt, zich ongemakkelijk voelt en niet gekalmeerd kan worden, kan dit erop duiden dat hij last heeft van darmkrampen. Slechts tien tot twintig procent van baby's ontwikkelen symptomen die te maken hebben met darmkrampen. Dit uit zich meestal rond de 4 tot 6 weken en kan duren tot ze 3 tot 4 maanden oud zijn.
 • Baby's met darmkrampen zijn over het algemeen wat kribbiger en moeilijker tot rust te brengen. Ze huilen heel intens en luid voor het slapen gaan en soms ook na de nachtvoeding. Het kan voor deze baby's moeilijker zijn om boertjes te laten na het voeden, hun buikje kan opgezet zijn, ze zijn misschien winderig en buigen zich achterover of brengen hun knietjes omhoog als ze huilen en ongemak ervaren.

Blijf rusting en vraag om hulp

 • Als je vermoedt dat je kleintje last heeft van darmkrampen, raadpleeg dan je consultatiebureau van Kind & Gezin of huisarts en probeer de speciale medicijnen voor darmkrampen die bij de drogist verkrijgbaar zijn.
 • Soms helpt het ook om tijdens de borstvoeding een andere positie aan te nemen. Of tijdens de flesvoeding de speen anders te houden zodat de inname van lucht verminderd.
 • Geef jezelf niet de schuld als je je baby niet kunt kalmeren. Er is geen snelle oplossing en het is niet jouw schuld. Als de situatie voor veel stress zorgt en je er niet door kunt slapen, vraag dan om hulp. Kolf wat melk af en laat de zorg voor je baby over aan je partner of een gezinslid, zodat jij een welverdiende pauze kunt inlassen.
 • Probeer er met andere mama’s over te praten. Want het helpt om te weten dat je niet de enige bent die van slag is door het constant gehuil.
 • Je kunt ook contact opnemen met een telefonische hulplijn, zoals de Kind en Gezin-lijn, voor advies of als je gewoon even wilt praten. Deze lijnen kun je vinden via het internet, waar je ook kunt lezen wanneer ze open zijn. Je kunt ook hulp vragen bij het consultatiebureau van Kind & Gezin. Laat je niet gek maken. Vraag om hulp. En denk eraan, hoe gefrustreerd of boos je ook bent, je mag je baby nooit schudden.

De 'Hands-On' aanpak

Darmkrampen zijn meestal het ergste in de tweede en derde maand. Probeer je baby nu vaak te knuffelen en met je mee te dragen. Nu is hij nog klein en licht genoeg om makkelijk in je armen of een draagdoek te passen!

Als je je baby rechtop tegen je lichaam houdt, wordt zijn buikje vanzelf gemasseerd. Zo komt de lucht naar boven en wordt eruit geduwd. Dit kan ervoor zorgen dat hij in de weken die volgen minder huilt. Uit onderzoek is gebleken dat het extra vaak dragen en vasthouden tijdens de eerste weken een positief effect kan hebben op hoe kalm je baby later is.

Praktische tips

 • Wieg je baby heen en weer.
 • Leg je baby rechtovereind tegen je schouder terwijl je hem zachtjes op de billetjes klopt. Zo komt de lucht naar boven. 
 • Hou je baby vast bij z’n buikje en laat hem op je arm
 • Masseer zachtjes het buikje van je baby of leid hem af met kalmerende geluidjes. 
 • Draag je baby rond in een draagdoek of zet hem in een babyschommel.
Dit zijn allemaal goede manieren om een onrustige baby te kalmeren. En als dat allemaal niets uithaalt? Dan is er altijd nog het autoritje door de buurt!

Misschien vind je dit ook interessant: