stimulating-your-babys-sense-of-touch

De kracht van babymassage

Bij de geboorte is de tastzin van je baby al goed ontwikkeld. Daarom is aanraking erg belangrijk. Het zicht van je kind is namelijk nog onderontwikkeld en het snapt veel geluiden nog niet.

Aanraking heeft bovendien een troostende werking. Maak dus van iedere gelegenheid gebruik om huid-op-huid contact te hebben. In bad, in bed of op de bank in een warme kamer. Probeer je kleintje eens te masseren. Zo maak je optimaal gebruik van zijn tastzin.

DE KRACHT VAN AANRAKING
De menselijke huid is een van de gevoeligste organen. Elke centimeter van onze huid zit vol met zenuwuiteinden die belangrijke informatie over de omgeving, aanraking en temperatuur doorspelen aan onze hersenen.

Aanraking is nu heel belangrijk voor je baby. Omdat zijn zicht en gehoor nog niet honderd procent ontwikkeld zijn. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat huid-op-huid contact tussen ouders en baby's ook goed is voor het hechtingsproces. Grijp dus elke kans aan om met je baby te knuffelen en de ontwikkeling van zijn tastzin te bevorderen.

BABYMASSAGE
Je baby leren masseren heeft vele voordelen.

  • Het is ontspannend voor jullie allebei
  • Brengt jullie dichter bij elkaar
  • En tegelijkertijd stimuleert het de ontwikkeling van je kleintje.

Hoe begin je?

  • Zorg ervoor dat de kamer warm is en dat het niet tocht.
  • Leg een schoon, zacht deken of handdoek op het tapijt
  • Verwarm je handen.
  • Kleed je baby uit totdat hij alleen nog zijn rompertje aanheeft.
  • Spreek hem ondertussen kalmerend toe. Ga alleen door als hij op zijn gemak is.

Voor sommige kleintjes is de eerste stap eraan te wennen om geen kleren aan te hebben, dus ga niet te snel. Als je baby eenmaal is uitgekleed en nog steeds lacht, kun je beginnen met de massage. Als je wilt, kun je je handen eerst insmeren met babyolie of een andere ongeparfumeerde olie. Je kunt zelfs een plantaardige olie gebruiken. Een paar druppels zijn genoeg.

  • Begin door de voetjes en beentjes van je baby vast te houden en ze zachtjes te masseren en werk je dan langzaam omhoog met stevige, strelende bewegingen. Als je baby op zijn gemak is, kun je het rompertje verwijderen en de benen en voeten bedekken met een deken om ze warm te houden voordat je zijn romp, armen en handen masseert.
  • Sluit af door het hoofdje te strelen en zijn gezicht te overladen met kusjes. Het is de bedoeling om de ervaring zo fijn, kalmerend en liefdevol als mogelijk te maken. Denk eraan dat baby's door de olie erg glibberig kunnen zijn, dus wees extra voorzichtig als je je kind na afloop weer aankleedt.
Er zijn allerlei cursussen, boeken en video's beschikbaar over babymassage. Als je wilt weten of er een groep bij je in de buurt is, raadpleeg dan je kraamverpleegkundige, medewerker bij Kind & Gezin, vroedvrouw of zoek op het internet naar plaatselijke cursussen over babymassage.

Misschien vind je dit ook interessant: