your new babys sleep movements

Interpreteer de slaapbeweging van je pasgeborene

Jennifer Kelly Geddes

Wees niet verbaasd als je baby niet ongestoord slaapt ‘s nachts, maar allerlei bewegingen maakt met z’n armen en benen.

Maak je geen zorgen. Deze schokkerige bewegingen maken deel uit van de normale ontwikkeling van je baby. Lees verder om te weten wat er gebeurt als je baby slaapt.

 

Droomt mijn baby?

Het is verleidelijk om te denken dat je baby fascinerend droomt als je hem in zijn slaap ziet bewegen. Baby's hebben een langere REM-slaap dan volwassen, maar hun droomfunctie is nog niet ontwikkeld. Dit komt omdat baby's nog niet veel ervaringen hebben opgedaan en hun hersenen zijn nog te onvolgroeid zijn om scenario's te creëren.

 

Uitrekken

In de baarmoeder zat je baby opgerold als een kleine bal. Nu hij in de grote, wijde wereld is, leert hij zijn ledematen te bewegen. Het is dus volledig normaal dat hij om zich heen gaat slaan en flapperen.

 

Nieuwe zenuwen

Het centrale zenuwstelsel van je pasgeboren baby ontwikkelt zich nog steeds en je baby heeft nog niet veel controle over zijn lichaamsbewegingen. Als hij ouder wordt, krijgt hij meer grip op zijn ledematen en zal hij in staat zijn die bewust te bewegen in plaats van willekeurige spiertrekkingen te hebben.

 

Lichte slaper

Op deze leeftijd zijn baby's bijzonder lichte slapers en bereiken ze weinig periodes van diepe slaap. Naast zijn bewegingen en verschillende schokken zie je hem misschien ook grimassen maken, zuigen, met zijn lippen smakken, met zijn oogleden knipperen, kort glimlachen, opschrikken en snel wakker worden.

 

Tijd om om te rollen

Vergeet nooit je baby op zijn rug in zijn wiegje te leggen (dit vermindert de kans op wiegendood, of SIDS).

Baby's tussen de vier en zeven maanden zijn soms al in staat in hun wiegje op hun buik te rollen. Dit is niet iets om je zorgen over te maken. Zodra baby's in staat zijn om te rollen als ze dat willen, kiezen ze zelf de positie die ze prettig vinden.

De bewegingen die je baby tijdens zijn slaap maakt zien er misschien raar uit, maar het is gewoon zijn manier om te leren hoe hij zijn lichaam kan beheersen en gebruiken. Als je echter denkt dat je baby te veel schokt of dat het onprettig voor hem is en hij zichzelf niet kan ontspannen, is het goed om contact met je huisarts op te nemen. Een goede nachtrust voor je baby betekent een betere nachtrust voor het hele gezin!

Misschien vind je dit ook interessant: