Where-should-my-newborn-sleep

Een prima slaapschema bezorgt je pasgeborene een goede nachtrust

Als je baby niet de hele nacht doorslaapt, doe jij dat ook niet. Baby's worden wakker om verschillende redenen. Stel zelf een slaapschema op en bezorg het hele gezin een goede nachtrust.

Een goede nachtrust

  • Je baby slaapt waarschijnlijk nog in je kamer, misschien zelfs in je bed. Toch is het belangrijk dat je kindje leert om in zijn eentje in slaap te vallen.
  • Dutjes zijn het uitgelezen moment om te oefenen. Zo went je baby om te slapen op verschillende locaties en onder verschillende omstandigheden.
  • Het is belangrijk dat je een verschil maakt tussen 's nachts slapen en dutjes doen overdag. Zo kweek je goede gewoonten voor de toekomst.

 

Waar slaapt je baby het best? 

Het is een goed idee om de wieg van je pasgeboren baby de eerste maanden in je eigen kamer te zetten. Zo hou je een oogje in het zeil. Het vergemakkelijkt bovendien de nachtvoeding.

  • Veel mama’s zetten het wiegje zo dichtbij mogelijk bij het eigen bed. Zodat de baby binnen handbereik is. Houden de geluidjes van je baby je 's nachts wakker? Dan is het niet erg om de wieg een paar meter van je bed af te zetten! Artsen adviseren tegenwoordig om je baby niet de hele nacht in je eigen bed te laten slapen, omdat dit het risico op verstikking met zich meebrengt.
  • Wanneer jij en je partner slapen, kun je er niet zeker van zijn dat het hoofdje van je baby niet bedekt zal worden door het dekbed of de dekens.
  • Geniet ervan om samen met je baby op bed te liggen terwijl hij op je buik ligt te doezelen na zijn voeding en lekker tegen je aan kruipt. Leg hem in zijn eigen wiegje wanneer je zelf begint te knikkebollen en in slaap dreigt te vallen.
  • Het is belangrijk ervoor te zorgen dat je kindje regelmatig in zijn wiegje gaat wanneer hij nog half wakker is. Het is verleidelijk om te wachten tot hij helemaal in dromenland is voordat je hem daar neerlegt. Maar baby's moeten nu eenmaal leren hoe ze zelf in slaap kunnen vallen zodat ze uiteindelijk de nacht alleen door kunnen brengen. Daarom is het een goed idee om een onderscheid te maken tussen nachtrust en dutjes overdag.
  • Laat je baby wennen aan dutjes overdag in zijn eigen slaapkamer, of beneden te midden van de drukte van het gezinsleven. Dit zal een contrast vormen met de stilte van de nachtrust en hem helpen om onderscheid te kunnen maken tussen die twee. 

Misschien vind je dit ook interessant: