feeding your preemie

Het voeden van je te vroeg geboren baby

Jennifer Kelly Geddes

Een pasgeborene voeden is de topprioriteit van elke nieuwe mama.  Maar voor de ouders van een te vroeg geboren baby is de juiste voeding dubbel zo belangrijk. 

Als je ervoor zorgt dat je te vroeg geboren baby vaak en voldoende flesvoeding drinkt of de borst krijgt, zal hij zeker in gewicht toenemen en groeien. Vind hier alle informatie die je nodig hebt om je te vroeg geboren baby te voeden. 

Voeding met voedingsstoffen 
Een te vroeg geboren baby is vaak gevoeliger voor infecties. Laat hem daarom profiteren van de beschermende eiwitten en antistoffen die in de moedermelk zitten. De borst geven kan ook helpen om een sterke emotionele band met je nieuwe baby te ontwikkelen. 

Maar maak je geen zorgen als borstvoeding niet mogelijk is of als je niet voor deze optie kiest. Te vroeg geboren baby’s kunnen ook heel goed groeien met flesvoeding met een hoog vetgehalte.


Langzaam maar zeker
In het begin zal het voeden van je te vroeg geboren baby langzamer gaan dan met een voldragen baby. Dat komt omdat te vroeg geboren baby’s het zuigen en slikken nog niet zo goed beheersen. Voordat je het ziekenhuis verlaat met je te vroeg geboren baby zullen de dokters en de verpleegkundigen je uitgebreide instructies geven over hoe vaak en hoeveel je je baby moet voeden. 

Als je niet zeker weet of je baby genoeg melk krijgt kun je hem laten wegen bij de kinderarts, bij het consultatiebureau of bij Kind&Gezin. Hou in je achterhoofd dat je nieuwe baby na 34 weken in staat zal zijn om beter via de borst of flesvoeding te drinken.

Let op de signalen
Het is makkelijker om een kalme, hongerige baby te voeden dan eentje die in paniek is en heel druk beweegt. Reken erop dat je je te vroeg geboren baby iedere twee tot drie uur met kleine hoeveelheden moet voeden en probeer de signalen op te vangen dat hij weer honger heeft en misschien eerder wil eten. 

Gebruikelijke hongersignalen zijn duim zuigen en de mond bewegen. Sommige baby’s moeten 's nachts worden wakker gemaakt voor het voeden. Vraag aan je kinderarts of dit ook voor jouw te vroeg geboren baby geldt. 

Een te vroeg geboren baby voeden kan in het begin lastig lijken, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je je ontspannen en samen van dit moment genieten. Vergeet ook niet om de papa in het proces te betrekken! Hij kan de fles geven, je baby laten boeren of de onvermijdelijke luier verschonen die daarna komt.

Misschien vind je dit ook interessant: