your preemies first outing

Buitenshuis met je te vroeg geboren baby

Caitlin Ultimo

Je prematuur voor het eerst mee naar huis nemen was een spannend, maar vooral een blij moment. 

Nu je kleintje wat groter is, wil je hem buitenshuis nemen? Met deze tips wordt jullie uitstap veilig en comfortabel!


De eerste weken 
Het immuunsysteem van je baby is nog in ontwikkeling. En te veel interactie door bezoek van familie of vrienden maakt hem kwetsbaar voor infecties. 

Tip:

 • Je kunt dus best thuisblijven met je kleintje. In een kalme, rustige omgeving.
 • Beperk uitstapjes tot een doktersbezoek. Ga niet verder tot de kinderarts je groen licht geeft. 

De eerste maanden

 • Is het immuniteitssysteem van je baby genoeg gegroeid? Én gaf de dokter je toestemming om je kleintje mee naar buiten te nemen? Kies dan zorgvuldig waar je hem mee naartoe neemt.
 • Neem je baby tijdens de eerste maanden nog niet mee naar drukke feestjes of familiebijeenkomsten. Liefhebbende familie en vrienden realiseren zich waarschijnlijk niet hoeveel speciale verzorging je kind nodig heeft.
 • Volle winkels en grote supermarkten zijn gevaarlijk. Ze stellen je prematuur bloot aan veel bacteriën en leiden tot mogelijke overstimulatie van je baby. Dit geldt overigens ook voor voldragen baby’s. Kies voor klein en kort: ga bijvoorbeeld eerst met je te vroeg geboren baby een blokje om en kijk daarna verder. 

  Tip:

  Een hoes over de kinderwagen kan hem extra bescherming bieden tegen ziektekiemen en vreemden die hem zo schattig vinden dat ze hem proberen aan te raken. 

Ziektekiemen

 • Je te vroeg geboren baby groeit met grote sprongen. Toch blijft het belangrijk om de bescherming van je baby goed in de gaten te houden.
 • Laat mensen je baby niet te dichtbij komen. Sta ze niet toe de baby op te pakken of op zijn buikje te kietelen.
 • Leg uit dat je extra voorzichtig bent zodat je te vroeg geboren baby gezond blijft. Ze zullen dit ongetwijfeld begrijpen.
 • Zorg er ook voor dat je zelf vrij blijft van ziektekiemen. Het is logisch dat alles waar jij mee in contact komt ook in contact komt met je baby.
 • Was of ontsmet je handen voordat je je prematuur optilt. ook als je alleen maar op een liftknopje hebt gedrukt of voor een kop koffie hebt betaald. Om extra voorzichtig te zijn kun je verkouden vrienden of familie maar het beste vermijden. En probeer geen handen te schudden als je nieuwe mensen ontmoet terwijl je baby aanwezig is.

Je nieuwe baby aan nieuwe mensen voorstellen en nieuwe plekken ontdekken is leuk voor jullie allebei. Maar hou wel steeds in gedachten dat je kleintje speciale verzorging nodig heeft.

Je te vroeg geboren baby zal uiteindelijk zijn achterstand op zijn voldragen leeftijdsgenoten inhalen. Dit gebeurt waarschijnlijk in zijn tweede jaar. Vanaf dat moment hoef je niet meer zo extra voorzichtig te zijn over zijn verzorging. 

Geniet voorlopig van dit nieuwe leven met je te vroeg geboren baby, want hij zal uiteindelijk sneller groeien dan je denkt!

Misschien vind je dit ook interessant: