creating-a-room-for-two-toddler-and-older-child

De ideale kinderkamer voor je peuter en zijn oudere broer of zus

Emily Lapkin

Slaapt je peuter de hele nacht door? Dan is hij misschien wel klaar om bij zijn oudere broer of zus op de kamer te slapen. Gebruik deze tips om de overgang te versoepelen en leer hoe je je kinderen een frisse en functionele ruimte geeft.

 

1. Ruimte verdelen

Kinderen hebben persoonlijke ruimte nodig. Geef ieder zijn eigen hoekje door de bedden op een bepaalde manier neer te zetten.
 • Stapelbedden zijn handig om het gevoel van twee verschillende "verdiepingen" te creëren.
 • Twee bedden moeten niet naast elkaar geplaatst te worden. Als je ze als "L" neerzet, hebben de kinderen wat meer afstand. 
 • Een hoogslaper boven een speel- of studiehoek kan worden gecombineerd met een babybedje.

2. Opruimen

Een gedeelde kinderkamer betekent meer kleding, speelgoed en spullen om op te ruimen. Je moet goed nadenken hoe je de dagelijkse routine voor de aankomende jaren gemakkelijker kunt maken.
 • Geef beide kinderen eigen lades en hangkasten zodat ze zichzelf gemakkelijk kunnen aankleden.
 • Als je kinderen hun kamer ook gebruiken om te studeren of te knutselen, hebben ze ook een werkplek nodig met voldoende licht en opslagruimte. 
 • Het roteren van boeken en speelgoed helpt de rommel te verminderen en zorgt dat de ruimte interessant blijft voor je kinderen. Ruil twee of meer keer per maand de spulletjes om.

3. Veiligheid

Je oudere kind speelt waarschijnlijk al met meer soorten speelgoed. Daarbij hoef je je minder zorgen te maken om zijn veiligheid, terwijl je nog wel meer op je kleintje moet letten. De truc is om een balans te vinden waardoor ze zich allebei goed in hun eigen kamer voelen.
 • Je houdt hun slaapkamer veiliger en beter opgeruimd als je de meeste spelletjes en klein speelgoed ergens anders bewaard.
 • Beperk het speelgoed dat in de slaapkamer wordt gebruikt tot spullen waar beide kinderen veilig mee kunnen spelen (zoals knuffels). 
 • Maak de kamer veilig door stopcontacten te beveiligen, meubels aan de muren te bevestigen, zodat kasten en planken niet om kunnen vallen en door scherpe hoeken te beschermen.
 • Als je kinderen graag op bedden springen, verminder die neiging dan door schuimmatrassen te kopen in plaats van matrassen met veren.

4. Stijl

Het thema van de moet bij beide kinderen passen.
 • Probeer neutrale thema's voor een combinatie van een broer en zus (strand, bos of reizen) in een kamer.
 • Voor twee broers of zussen kun je een thema voor jongens of meisjes proberen te vinden die past bij de leeftijdscombinatie (voorkom alles wat over een jaar of twee te kinderachtig is).

5. Robuust

Sta altijd stil bij de praktische kant. Ondanks dat je je kinderen wilt leren om goed voor hun spullen te zorgen, wil je ook dat hun meubels het dagelijkse gebruik kunnen verdragen.

Hoewel je grote kind geen ongelukjes meer heeft, kan hij nog wel stiekem een drankje meenemen naar de kamer en knoeien. Wees voorbereid en zorg dat alle oppervlakken afwasbaar en degelijk zijn.

Misschien vind je dit ook interessant: