The-dreaded-stretch-marks

Zwangerschapsstriemen: hoe ermee omgaan

Zwangerschapsstriemen of striae zijn donkere striemen op de buik, borsten, billen en dijen. Ze kunnen ontstaan als verbindingsvezels in de huid beschadigd raken na aanhoudend uitrekken. Los van het feit dat het er niet mooi uitziet, hebben deze striemen geen gevolgen voor de gezondheid. Meestal vervagen ze na verloop van tijd.

  • STRIAE
    Onze huid bestaat uit meerdere lagen. De middelste laag (de lederhuid) is elastisch en behoudt haar vorm wanneer ze uitrekt. Maar als delen van de huid langdurig worden uitgerekt, zoals tijdens de zwangerschap, kan de lederhuid de elasticiteit verliezen en zullen er verkleurde lijnen zichtbaar worden. Die lijnen kunnen rood of bruin zien en heten striae.
  • ALLEEN AAN DE OPPERVLAKTE
    Hoewel striae een onprettige bijwerking zijn van de zwangerschap, moet je niet vergeten dat dit verschijnsel puur cosmetisch is en dat het meestal van tijdelijke aard is. In de meeste gevallen vervagen deze strepen na de geboorte. Zwangerschapsstriemen hebben bovendien geen gevolgen voor de gezondheid. Je kunt er trouwens maar aan doen om ze te voorkomen of te genezen.

    Tip:

    Elke dag vochtinbrengende crème smeren zal voorkomen dat de uitgerekte huid droog wordt en gaat jeuken. Maar het heeft geen enkel effect op de striemen zelf. Kortom: je kunt er niks aan doen. Laat het los en concentreer je op je prachtig groeiende buik in plaats van op de bijwerkingen van je zwangerschap.

Misschien vind je dit ook interessant: