Hoe kies je flatterende zwangerschapskleding ?

Ook tijdens je zwangerschap kun je er tiptop uitzien, met leuke zwangerschapskleding. Laat je figuur mooi uitkomen met flatterende, comfortabele en betaalbare zwangerschapskleding.

In het begin van je zwangerschap pas je waarschijnlijk nog in je normale kleding. Maar vanaf het tweede trimester is je lichaam zo veranderd dat je zwangerschapskledij zal nodig hebben. Dat is eigenlijk niet eens zo heel erg (lees ook in ons artikel over Ongemakken tijdens het tweede trimester van de zwangerschap), maar je wil er natuurlijk goed blijven uitzien.

Als je gaat shoppen voor zwangerschapskleding of maatjes 'op de groei' koopt, hou dan rekening met de seizoenen en jouw trimesters. Het heeft geen zin om nu zomerkleedjes te kopen in maatje '3e trimester' als dat midden in de winter valt.

Tijdens je zwangerschap verandert je figuur hoe dan ook: dat betekent dat je tenminste 5 maanden, en meestal nog een paar maanden na de geboorte van je baby, op zwangerschapskledij aangewezen bent.

Wil je de voortgang van je zwangerschap en baby weten? Volg onze zwangerschapskalender om je zwangerschap bij te houden.

Niet ieder lichaam is hetzelfde

Tijdens het kopen van zwangerschapsmode moet je vooral rekening houden met de vorm van je buik en hoe hoog of laag je je baby draagt. Dames die hoog dragen, hoeven het grootste deel van hun zwangerschap vaak niet aan de zwangerschapsbroeken.

Leg tijdens je zwangerschap het accent op het deel net boven je buik door middel van een riempje of gesp. Hiermee creëer je een mooie taille en komt je zwangere figuur het allermooiste uit.

Accenten leg je door verschillende soorten riemen te combineren met losse, vloeiende items zoals kleedjes en vesten. Topjes en kleedjes moeten mooi over je buik vallen, zonder al te veel stretch. V-halslijnen lichten je halsgebied prachtig uit en trekken de focus naar beneden.

Vermijd hoge halslijnen. Het legt de focus op je vollere boezem, iets wat ook bij vrouwen met normaal kleine borsten tijdens hun zwangerschap opvalt.

Je hoeft geen hele nieuwe garderobe aan te schaffen voor je zwangerschap

Veel modieuze winkels hebben een zwangerschapsassortiment en gewone kleding die geschikt is voor zwangerschap. Je hoeft je dus niet te beperken tot gespecialiseerde verkooppunten voor zwangerschapskleding.

Kies bij zwangerschapskledij dezelfde maat die je voor je zwangerschap droeg. Dus als je maat 40 droeg, kies je ook maat 40 voor zwangerschapskleding.

Sommige vrouwen kunnen in plaats van zwangerschapskleding ook een grotere maat gewone kleding kopen. Let dan vooral op de schouders. Als die niet goed zitten , valt het op dat je de verkeerde maat draagt. Investeer vooral in de basics, dus een goede broek en T-shirts die makkelijk kunnen worden gecombineerd en hoger of lager kunnen worden gedragen.

Algemene zwangerschapskledij

De basics die niet mogen ontbreken in je zwangerschapsgarderobe:

1. Zwangerschapsjeans

Een wijde pijp is het meest flatterend voor alle lichaamstypes, maar als je liever een skinny jeans hebt, zijn er tal van zwangerschapsversies. De verstelbare buikband zorgt ervoor dat je broek perfect zit.

Zwangerschapsjeans draag je onder of boven de buik. Draag je de jeans onder je buik? Dan pas je de tailleband aan de zijkant aan zodat het elastiek zich uitstrekt tot net onder je zwangerschapsbuik. Als je je jeans liever boven de buik draagt, kun je de langere stretchpanelen in de buikband verstellen. De langere stretchpanelen gebruik je vooral tijdens je latere zwangerschap omdat ze comfortabeler over de hele buik vallen zodat je je jeans niet voortdurend hoeft af te stellen als je beweegt.

2. Zwangerschapsband

Zo verleng je je normale jeans en broeken en passen ze bij je nieuwe figuur. Dit is bijvoorbeeld geschikt voor vrouwen die hun buik hoger dragen. Je focus ligt dan op de bovenkant in plaats van op de onderste helft. Met de zwangerschapsband bespaar je een hoop geld, omdat je geen nieuwe jeans hoeft te kopen.

3. Zwangerschapsleggings, jurkjes en tunieken

Leggings combineer je perfect met comfortabele tunieken en jurkjes of met hakken en elegante topjes en jasjes.

Kies in de zomer voor jurkjes met een iets hogere taille die net boven de buik valt. Probeer de bijgesneden versies voor zomerkleding met jurken uit de empire-lijn.

Casual jurkjes met een hogere taille en overslagjurken zijn het meest flatterend voor je nieuwe figuur. Kortere jurkjes draag je overdag over leggings, afgeknipte broeken of jeans. ' s Avonds kies je voor een donkerdere legging. Dit hoeven geen zwangerschapsjurkjes te zijn. Jurkjes met een hogere taille en overslagjurken koop je in de normale winkels.

4. Maxi-dress

Dit is een echte aanrader in de zomer. Je hoeft geen speciale zwangerschapsversie te zoeken omdat de standaard maxi-dress vaak al wijd genoeg is.

Jurken met een hogere taille zijn stijlvol en comfortabel. Voor chiquere aangelegenheden combineer je ze eenvoudig met een sleehak, een vest of jasje.

5. Tankini

Tankini ' s zijn ideaal voor jouw figuur in de zomer. Een tankini-top combineer je bijvoorbeeld met een korte broek of een sarong voor een lunch op het strand.

6. Zwangerschapsbeha

Laat je een zwangerschapsbeha aanmeten in je vroege zwangerschap en nogmaals na week 20, afhankelijk van de mate waarin je borsten groter worden.

7. Must-haves voor op je werk

Voor je werk heb je een handige werkgarderobe nodig tijdens je zwangerschap. Afhankelijk van de kledingvoorschriften van je bedrijf, zijn dit echte must-haves:

  • Een wit zwangerschapsshirt met elastiek onder de borsten

  • Twee zwangerschapsbroeken, een wijde pijp valt het beste

  • Een paar handige jurkjes met hogere taille die geschikt zijn voor de werkplek

  • Een lang mouwloos vest die je net onder je buste dicht kan knopen zodat hij in een vloeiende lijn over je babybuik valt

  • Een getailleerd jasje met een enkele knop

  • Comfortabele schoenen, vooral belangrijk in de latere fase van de zwangerschap wanneer veel vrouwen last krijgen van opgezwollen voeten en enkels

  • Een felgekleurde sjaal voor in de lente/zomer of een cape voor in de herfst/winter is ook een perfect item voor je zwangerschapsgarderobe. Het vrolijkt je hele look op.

Kies kleur!

Het belang van kleuren kunnen we niet genoeg benadrukken. Vooral vroeg in je zwangerschap, wanneer je last hebt van bijwerkingen. (Zwangerschapskwaaltjes per week) Als je een passende kleur dicht bij je gezicht draagt, heeft dat een effect op je look. Je ogen zullen stralen, zelfs als je moe bent. (Tips tegen slaaptekort tijdens je zwangerschap)

Later kun je last hebben van rosacea, een veelvoorkomende huidaandoening bij zwangere vrouwe n. Draag daarom koelere tinten om de roodheid in je gezicht wat te neutraliseren. Leg de nadruk op de bovenste helft van je lichaam door middel van een goed gekleurde sjaal of ander accessoire rond je nek.

Tip! Shop online vanuit je luie stoel. Leg je voeten omhoog en laat je vingers al het werk doen. Kijk op: www.neufmoisbelle.com voor inspiratie voor casual zwangerschapsmode en www.isabellaoliver.com en www.40weeks.be voor speciale gelegenheden.

Persoonlijk shopadvies vind je op www.ninetogo.be, de specialist voor zwangerschapsstijlen.

Beheer Cookies