When-Siblings-Meet

De eerste ontmoeting tussen broertjes en zusjes

De eerste ontmoeting tussen je kinderen is iets waar jullie maandenlang naar uitkeken.

  • Zullen ze op elkaar lijken?
  • Zullen ze goed met elkaar opschieten?
  • Wat doe je als je kindje begint te huilen?

Het is heel normaal dat je je een beetje zorgen maakt over deze belangrijke ontmoeting. Hoe kun je je best voorbereiden?

  • Kies zorgvuldig het juiste moment.
  • Kies een rustig tijdstip en hou wat speelgoed of lekkers bij de hand. Zo leid je je kind af als het van slag raakt of te uitgelaten is.
  • Zorg ervoor dat er iemand is om je baby over te nemen als je kind voor het eerst op bezoek komt na de bevalling. Je moet je armen namelijk vrij hebben om hem te verwelkomen en knuffelen. 

Hallo broertjes en zusjes!

Of je nu voor een thuisbevalling of voor een bevalling in het ziekenhuis kiest. De eerste ontmoeting tussen je kind en je pasgeboren baby is een belangrijk moment. Dit vraagt om een goede voorbereiding. De aanblik van een nieuw broertje of zusje knus in de armen van de ouders zal een hele reeks emoties in je peuter teweegbrengen. Realiseer je dat zijn ouders tot dit moment altijd alleen van hem zijn geweest... Dus dit nieuw gezinslid aanvaarden zal een hoop aanpassingen vereisen. Gun je kind de tijd om hieraan te wennen. 

Wees voorzichtig

Zorg dat je je handen vrij hebt wanneer je kind haar broertje of zusje voor het eerst ontmoet. De baby kan in het wiegje liggen of in de armen van papa of een ander familielid. Knuffel hem en vraag hoe het met hem gaat en wat hij heeft gedaan. Laat je kind de baby aanraken en help hem om de baby zittend veilig vast te houden. Geef je kind alle steun en liefde om een nieuwe band te scheppen met zijn nieuwe broertje of zusje. 

Handige tips

Hier zijn enkele tips om de ontmoeting met de pasgeboren baby zo prettig mogelijk te laten verlopen

NIET

De eerste ontmoeting plannen tijdens een voedingsmoment of tijdens een bezoek van de verloskundige. Richt de aandacht op je kind, niet op de baby.

WEL

Bereid jezelf voor op alle mogelijke reacties. Je kind kan worden overspoeld met emoties en kan hierdoor onberekenbaar gedrag vertonen zoals extreem enthousiasme of totale onverschilligheid. Of zelfs een mix van emoties.

NIET

Je kind berispen bij overenthousiast gedrag in deze cruciale fase. Bijvoorbeeld wanneer hij de baby te stevig vasthoudt of zich uitslooft voor het nieuwe gezinslid. Dit zal gevoelens van wrok oproepen richting de baby. 

WEL

Positieve afleiding gebruiken als je kind van streek raakt door deze ontmoeting. Leid zijn aandacht af van de baby. Vertel hem dat mama nog een grote knuffel van hem nodig heeft of laat hem bijvoorbeeld de interessante ziekenhuisspullen zien rondom het bed.

NIET

Uit je slof schieten. Het is belangrijk dat je een positieve sfeer creëert. Zelfs als je kind slecht op de baby reageert. Kinderen hebben er veel baat bij als zij merken dat volwassenen kalm blijven in een stressvolle situatie. Probeer hem aan het lachen te maken. Lachen is een uitstekende afleiding. Giechel samen over de gekke rimpels van de baby of rare geluidjes die het nieuwe broertje of zusje maakt. Vertel hem over de geweldige dag dat hij zelf werd geboren en hoe klein hij was.

WEL

Laat hem weten dat hij nog steeds even belangrijk voor je is.

Misschien vind je dit ook interessant: