Making-playtime-even-better

Stimuleer de fantasie van je peuter met leuke spelletjes

Caitlin Boyle

Samenspelen is het hoogtepunt van je kleuters dag. Maak het nog leuker met deze tips.

Als ouder mag je je weer even als een kind gedragen. Joepie! Spelen met je baby is niet alleen leuk, maar stimuleert ook de ontwikkeling.

Samenspelen is goed voor de fysieke en cognitieve vaardigheden van je kleintje. Bovendien kan het je peuter ook helpen de wereld om zich heen beter te begrijpen.

Drie manieren om spelen met je peuter nog leuker te maken :

Stimuleer zijn fantasie
Moedig je peuter aan om zijn fantasie te gebruiken. Laat hem bijvoorbeeld een nieuwe denkbeeldige wereld creëren. Denk aan

  • Kastelen bouwen met dekens en kussens
  • Lepels als 'microfoons'
  • Alle knuffels laten optreden

Moedig de fantasie van je peuter aan door open vragen te stellen.

Vragen als 'Wat zou er gebeuren als onze bank een boot was?' of 'Hoe zou een optreden met je knuffels gaan?’ Je zult verbaasd staan over de fantasie van je peuter.

Behoud het overzicht
Stapels speelgoed is niet altijd een goed idee. Het kan je kind overweldigen. 
Houd wat speelgoed achter en wissel om de paar weken. Je zult versteld staan hoe geweldig hij zijn plastic piano vindt wanneer hij die een paar dagen niet heeft gebruikt.

Geef hem genoeg ruimte
Stimuleer je kind om alleen te spelen. Maar houd een oogje in het zeil. Als je kindje alleen speelt, zal dit hem een onafhankelijk gevoel geven waardoor hij zijn creativiteit de vrije loop kan laten. 

Laat je kind de richting van het spel bepalen. Vaak hebben mama’s het gevoel dat ze de hele tijd moeten praten tijdens het spelen. Maar geef je kind de kans om ook te praten. Het zal je verbazen om te horen wat hij te zeggen heeft.

Misschien vind je dit ook interessant: