changes-during-pregnancy-looking-forward-to-breastfeeding-your-baby

Waarom borstvoeding het beste is voor jou en je baby

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: moedermelk geeft baby's echt de perfecte start in het leven. Wetenschappelijk bewijs heeft aangetoond dat kinderen die borstvoeding hebben gehad minder vatbaar zijn voor infecties van de ademhalingswegen, oorpijn, diarree, diabetes en vele andere ziektes. Het schept bovendien een band tussen mama en baby.

Ook voor mama's het beste

Borstvoeding is niet alleen goed voor baby. Veel mama’s zeggen dat borstvoeding helpt bij het afvallen na de geboorte. Dat komt doordat het lichaam veel calorieën gebruikt om melk aan te maken. Probeer het dus eens. Het is het beste kraamcadeautje dat je je baby kunt geven. 

De voordelen van borstvoeding

Het is nu misschien nog moeilijk om je voor te stellen dat je binnenkort een baby hebt voor wie je moet zorgen en die je moet voeden. Het is misschien nog moeilijk om alle veranderingen die je tijdens de zwangerschap hebt doorgemaakt te bevatten. Maar je lichaam is je al een stap voor. Hormonen hebben ervoor gezorgd dat je borsten groter zijn geworden in voorbereiding op hun belangrijke taak. Als je baby eenmaal geboren is, zullen zij de beste babyvoeding ter wereld gaan produceren: je eigen borstmelk.

 

Een gezonde start

Wetenschappelijk bewijs heeft aangetoond dat de borst het beste is. We weten nu dat, in vergelijking met kindjes die de fles kregen, baby's die borstvoeding hebben gehad minder vatbaar zijn voor infecties van de ademhalingswegen, oorpijn, diarree, en vele andere ziektes. Op de lange termijn lopen kinderen die borstvoeding krijgen ook minder risico om diabetes, reumatoïde artritis en bepaalde vormen van kanker te krijgen. Ze zullen ook minder snel last hebben van overgewicht.

 

Hersenvoedsel

Deskundigen hebben gekeken naar het mogelijke verband tussen borstvoeding en intelligentie. Het is wel eens gesuggereerd dat de unieke combinatie van amino- en vettige zuren die voorkomt in moedermelk kan bijdragen aan de verbeterde visuele en hersenontwikkeling die we zien bij kinderen die borstvoeding hebben gekregen.

Ook voor mama's het beste

Bij mama’s die borstvoeding geven, is later in het leven de kans op osteoporose kleiner. Verrassend genoeg kan het produceren van een eindeloze voorraad melk voor je baby je botten dus sterker maken! Het verkleint ook het risico op borstkanker en mogelijk ook andere vormen van kanker. Je lichaam maakt nogal wat veranderingen door tijdens de zwangerschap, maar na de geboorte kan borstvoeding geven je helpen om sneller in terug vorm te komen door de vorm van de baarmoeder te verbeteren en opgeslagen zwangerschapsvet te verbruiken.

Tot slot, en dit is misschien het allerbelangrijkste, kan het geven van borstvoeding een unieke, wonderbaarlijke en lonende ervaring zijn. Het kan jullie helpen een band te vormen en geeft jou en je baby de kans een speciale intimiteit te delen. En ondertussen stimuleert het zuigen van de baby het vrijkomen van endorfine in jouw bloedstroom. Dit zijn de hormonen die het gevoel van welzijn bevorderen.

Misschien vind je dit ook interessant: