car-seat-safety-guide

Vervoer je baby veilig in de auto

Marygrace Taylor

Als nieuwe ouder is de veiligheid van je kindje je hoogste prioriteit en zul je moeten nadenken over hoe je je baby veilig vervoert in de auto. Hier zijn een paar dingen die je moet weten over veiligheid onderweg. 


Kinderzitje-veilig

Een kinderzitje in je auto beschermt je kind bij een ongeluk. Maar controleer ook of het zitje
  • over een stevig harnas beschikt,
  • naar achteren is gericht
  • aan de zijkant is gevoerd om je baby te ondersteunen.
  • veilig is geïnstalleerd.

Ben je niet zeker? Zoek even op internet naar een gecertificeerde kinderzitjesinspecteur.

 

Doe altijd je gordel om

Als je kindje zich in een voertuig bevindt, moet het altijd in een kinderzitje zitten! Het is misschien leuker om je kleintje vast te houden en samen in de gordels te zitten. Maar je mag je baby nooit in je armen houden tijdens het rijden.

 

Baby's achterin

Je komt misschien in de verleiding om je kinderzitje op de voorstoel te zetten. Zodat je je kind in de gaten kunt houden tijdens het rijden, maar doe het niet. 

De achterbank is de veiligste plek voor baby's en kinderen. Waarom? Bij een ongeluk kunnen ze makkelijk verwond raken door de airbag voorin.


Let op de ramen

Voorkomen dat de vingers van je baby ergens tussen komen te zitten? Let goed op als je de automatische ramen dichtdoet.

Tip: kinderslot!

Nooit bellen of sms'en tijdens het rijden

Liefst 78 procent van de moeders telefoneert tijdens het rijden. En 26 procent sms't of e-mailt. . Je hebt het al een miljoen keer gehoord: gebruik nooit je telefoon om te bellen of te sms'en tijdens het rijden. Het is het risico niet waard.

 

Neem altijd je baby mee

Misschien lijkt het gemakkelijker om je baby in de auto te laten terwijl jij snel winkels binnenwipt om boodschappen te doen, maar het is niet veiliger. Het lichaam van een kind warmt sneller op dan het lichaam van een volwassene. Bovendien kan de temperatuur in de auto in slechts 10 minuten met 11°C stijgen! Je baby loopt dan het risico op oververhitting of zelfs een hitteberoerte.

Misschien vind je dit ook interessant: