keeping children safe in and around water

Kinderen veilig houden in de buurt van water

Suzanne Dixon

Jonge kinderen kunnen nog niet zwemmen en verdrinken al snel in een klein laagje water. Neem daarom je voorzorgen in de buurt van water met deze tips!

  • Verlies je kind nooit uit het oog als er water in de buurt is. Dit geldt voor toiletten, schoonmaakemmers, fonteinen, zwembaden, peuterbaden, meren, vijvers en de zee. 
  • Hou toezicht aan het zwembad of de waterrand.
  • Wijs een familielid of een vriend aan die als enige opdracht heeft om de kinderen die rond of in het water spelen in de gaten te houden.
  • Laat jonge kinderen of peuters niet in de badkamer, ze mogen hier alleen binnen gaan als er iemand bij is.
  • Als je een zwembad hebt, omring het dan met een hek dat hoger is dan één meter en een afgesloten poortje heeft. Woon je vlak bij een gemeenschappelijk zwembad? Eis dan dat dezelfde maatregelen worden getroffen.
  • Zwembandjes voor het bad beschermen je kind niet. Ook als je er eentje gebruikt moet je constant toezicht op je kind houden.

 

Leren zwemmen

Zwemlessen worden niet aanbevolen voor kinderen onder de vier jaar. Als kinderen zwemlessen hebben gevolgd kunnen hun ouders onterecht het idee van veiligheid krijgen. Kinderen moeten altijd in de gaten worden gehouden als ze in het water zijn, ook al kunnen ze zwemmen. Ook als je kind een goede zwemmer is, kunnen er in het zwembad of de zee tal van dingen gebeuren waar jij geen controle over hebt.

Jonge kinderen kunnen ook te veel water inslikken bij het zwemmen, dit kan tot een ernstige of dodelijke zoutverstoring leiden.


Op een boot

Heb je een boot of vaar je mee? Dan moet die aan alle lokale veiligheidsvoorschriften voldoen. Er moeten genoeg reddingsvesten aan boord zijn, in de juiste maat.

Veiligheidsuitrusting

Plastic armbandjes, zwembandjes en andere hulpmiddelen zijn geen garantie voor de veiligheid van jonge kinderen in het water. Hou je kinderen altijd goed in de gaten. 

Als je kind jonger is dan twee jaar, moet je de hele tijd bij hem in het water blijven.

Misschien vind je dit ook interessant: