4 tips for safely playing out in the sun with your baby

4 tips voor uitstapjes buitenshuis met je baby

Suzanne Dixon

Het is normaal dat je je zorgen maakt over schadelijke zonnestralen, maar je zou helemaal gek worden als je niet elke dag even naar buiten zou kunnen. Gelukkig is het niet ingewikkeld om de huid van je baby te beschermen. 


1. Kleed ze goed aan

Trek je peuter een ruimzittende katoenen broek aan en een shirt met lange mouwen. Vergeet niet om zijn hoofd te beschermen met een pet met brede rand. Het is belangrijk om zijn gevoelige huid te beschermen tegen de ultraviolette straling. 

2. Doe lekker veel zonnebrandcrème op

Zonnebrandcrème werd vroeger niet aangeraden voor baby’s onder de zes maanden, maar dit is veranderd. Smeer babyzonnebrandcrème met een hoge factor op alle blootgestelde lichaamsdelen en herhaal dit na het zwemmen, als je baby veel zweet of om de twee uur. 

Voor bescherming tegen de zon is het beter te veel te smeren dan te weinig. 

3. Vermijd de middaguren

De beste tip voor de huidbescherming van je baby is tijdens de piekuren binnen te blijven, dit is tussen 10 uur ’s ochtends en 15.00 uur 's middags overal in België. Dat lijkt een lange tijd, maar de meeste baby's zijn vroeg in de ochtend wakker en staan (om 6 uur!!) al te popelen om de dag te beginnen. 

Maak eerst een wandeling en laat hem dan een tijdje thuis spelen, dan is het tijdens de piekuren tijd voor de lunch en het middagslaapje! Daarna is de zon minder sterk en kan je hem weer mee naar buiten nemen zonder te verbranden.

Onthoud dat je kind in ieder seizoen verbrand kan raken door de zon, en in alle weersomstandigheden, of het nu bewolkt of zonnig is.


4. Zonnebrand behandelen

Als je kind toch verbrandt, leg dan minstens 20 minuten een koel washandje op zijn verbrande huid om de pijn te verzachten. Je huisarts kan ook paracetamol of ibuprofen aanbevelen. 

Een vettige zalf zoals vaseline of een vochtinbrengende crème zoals aloë vera zal de kinderhuid genezen, de pijn verminderen en droogte voorkomen. Het is ook belangrijk om een nieuwe verbranding te voorkomen: een huid die al beschadigd is door de zon moet je minstens een jaar lang extra beschermen.

Als er blaren te zien zijn, is het een tweedegraadsverbranding en moet je ermee naar de dokter.

Misschien vind je dit ook interessant: