Can-t-sleep-won-t-sleep

Slaapritueel bij je baby van 7 tot 9 maanden

Rachel Morris

Lukt het niet om je baby op tijd in bed te krijgen? Lees verder en ontdek hoe je jouw kindje eenvoudig in dromenland krijgt. 

Als je baby niet goed slaapt, heb jij ook geen goede nachtrust. Gelukkig slapen de meeste baby's van zeven tot negen maanden steeds langere periodes achter elkaar ten opzichte van de eerste maanden.

Als je kind moeite heeft met (in)slapen en dus ’s nachts vaak wakker is. Kan het een idee zijn om het slaapritme onder de loep te nemen. Hier geven we je enkele tips voor een goede nachtrust voor het hele gezin. 

Zorg dat je je slaapritueel consequent hanteert. 
Baby's met vaste bedtijden slapen beter. Stel een routine vast en hou ze vol. Doe ’s avonds geen actieve spelletjes meer. Ga van een rustige activiteit over op het bedtijdritueel.

  • Je kunt je baby bijvoorbeeld in bad doen
  • Een boekje voorlezen
  • Slaapliedjes zingen
  • Bladeren door een fotoalbum.

Wat je ook kiest, zorg dat je iedere avond dezelfde volgorde aanhoudt. Bewaar zijn favoriete activiteit altijd voor het laatst.

Tip: De bedtijdroutine is ook een goede manier voor jou om even te ontspannen!

Soms is het moeilijk en eentonig, maar blijf consequent
Je baby gaat zich al vlug realiseren dat bedtijd betekent dat hij alleen gelaten wordt. Dat vindt hij vast niet leuk. De consequentie? Gehuil en gegil dat je tot in het diepst van je hart raakt. Je eerste reactie is natuurlijk om direct naar hem toe te gaan en te troosten. Maar wacht alsjeblieft een paar minuutjes en gun je kind de tijd om uit zichzelf in slaap te vallen. 

Wanneer je besluit om toch even te kijken of alles in orde is, kalmeer hem dan maar pak hem niet op. Dit verstoort je bedtijdroutine. Om te voorkomen dat je baby alleen in slaap kan vallen als je in de kamer bent, blijf je twee tot drie minuutjes bij hem en loop je vervolgens zachtjes de kamer uit.

Perfecte timing.
Zorg dat je baby slaperig, maar nog wel wakker is als je hem naar bed brengt. Zo went hij eraan om in zijn bedje in slaap te vallen in plaats van in jouw armen. Bovendien heeft hij jou als hij midden in de nacht wakker wordt niet nodig om zichzelf weer in slaap te wiegen.

Besef dat deze problemen zichzelf uiteindelijk oplossen. Tot die tijd moet je consequent zijn en het grote plaatje voor ogen houden.

Misschien vind je dit ook interessant: