how-to-deal-with-broken-sleep

Omgaan met verschillende slaapfases van je baby

Hoe komt het dat je baby zo vaak wakker wordt?

Op deze leeftijd verloopt de overgang van een lichte (actieve, met dromen gevulde) slaap naar een diepe slaap nog niet vlot. Daarom bewegen baby's 's nachts vaak en maken ze geluidjes. Ze zijn namelijk half wakker als ze van de ene naar de andere fase gaan. Let er dus op of je kleintje wel helemaal wakker is en je echt nodig heeft voordat je 's nachts uit bed springt om naar hem toe te gaan. 

Vaak wakker worden

Je associeert slaap misschien met stilte en rust, maar je kleintje ervaart de nacht nogal anders dan jij. Jonge baby's worden van nature om de paar uur wakker om verschillende redenen.
 • Honger is de duidelijkste reden, maar niet altijd de oorzaak.
 • Op deze jonge leeftijd moet je baby nog de vaardigheid ontwikkelen om soepeltjes over te gaan van lichte naar diepe slaap. En in tegenstelling tot oudere kinderen en volwassenen, verkeert hij voor het grootste gedeelte van de slaaptijd in een lichte, actieve, met dromen gevulde slaap. Waardoor hij veel beweegt, kleine geluidjes maakt, huilt en zelfs zijn ogen open- en dichtdoet.
 • Het lijkt soms alsof je baby wakker is, terwijl hij eigenlijk net op het punt staat een diepere slaapfase in te gaan. Veel ouders springen meteen uit bed als hun baby ook maar het kleinste geluidje maakt.
 • Wacht tot je zeker weet dat je baby echt wakker is en aandacht nodig heeft. Want als jij ingrijpt, wordt je baby helemaal wakker. Terwijl hij anders misschien vanzelf in een diepere slaap was beland.

Wel en niet doen

 • Onderzoek altijd eerst of je peuter je echt nodig heeft.
  Hij moet de overgang tussen slaapfases zelf leren maken.
 • Als je kind wakker wordt na een goede nachtrust, haal hem dan niet uit bed zodra hij z'n ogen opendoet.
  Laat hem eraan wennen om even te spelen en in z'n wiegje te liggen.
 • Als je 's nachts wel bij je baby moet gaan kijken, hou je bezoekjes dan zo rustig mogelijk te houden.
 • Als je zeker weet dat je kleintje geen voeding nodig heeft en z'n luier niet verschoond hoeft te worden, pak hem dan niet op.
Probeer hem in slaap te sussen door hem over z'n bolletje te aaien of zachtjes tegen hem te fluisteren en hem alleen te laten zodra weer hij stil is.

Misschien vind je dit ook interessant: