5 basisregels voor een slaapschema voor baby’s

Na de nachtelijke voedingen in de eerste maanden, is je baby waarschijnlijk zover dat hij of zij de hele nacht kan doorslapen. Het opstellen van een vast slaaproutine helpt te kalmeren na een drukke speeldag en zich voor te bereiden op een goede nachtrust.

Hier volgen verschillende ideeën die je kan opnemen in het slaapschema van je baby, zodat jullie beiden wat rust krijgen.

1. Wees consequent

Baby's reageren het beste op routine. Dat geldt ook voor bedtijd!

Elke nacht hetzelfde slaapschema, helpt je kind te kalmeren en zorgt ervoor dat het voorbereid is op wat komt.

Het is niet altijd mogelijk dezelfde routine te hanteren. Er kunnen bijvoorbeeld vakanties tussenkomen. Probeer toch te streven naar routine en leg je baby steeds op hetzelfde tijdstip in bed.

2. Lekker schoon

Een warm bad maakt iedereen slaperig. Dat geldt dus ook voor jouw baby. Baby's hoeven niet elke avond van top tot teen te worden schoongeboend, maar een snel bad in warm water kan heel ontspannend werken. Het wassen van zijn of haar gezicht, hals en handjes met een warme doek is prima als je weinig tijd hebt.

3. Vertel een verhaaltje

Voorlezen is fantastisch voor de taalontwikkeling van je baby. Als dit 's avonds gebeurt, vormt het een prima manier om samen een gezellig moment te hebben.

Als je aan het eind van de slaaproutine enkele verhalenboeken opduikt, weet je kleintje ook dat de dag bijna voorbij is.

4. Zing een deuntje

Heb je geen mooie stem? Zelfs dan breng je je baby tot rust door elke dag hetzelfde deuntje te zingen. Je kunt je baby ook wiegen en zachtjes heen en weer bewegen terwijl je zingt.

Hou je kleintje niet vast tot het diep in slaap is. Zo maak je zelf inslapen moeilijker. Je legt je baby beter in bed als hij of zij slaperig wordt, maar nog wel wakker is.

5. Kom niet binnenstormen

Als je kind 's nachts wakker wordt, geef het dan enkele minuten de tijd om zelf weer in slaap te vallen. De meeste baby's vallen vanzelf weer in slaap. Geef je nieuwe baby dus wat tijd om het zelf te proberen.

Lukt dit niet, hou het dan kort. Probeer het licht uit te laten, praat niet hard en speel niet met hem. De achterliggende gedachte is om alles rustig te houden, zodat je kindje meteen weer kan gaan slapen.

6. Hoe een bedtijdroutine de beste slaapoplossing voor je baby is

Stel je voor: je zit gezellig in je lievelingsrestaurant met je beste vrienden. Je staat net op het punt een leuke grap te vertellen. Plots word je zonder waarschuwing van het feestje weggesleept en in bed gegooid. Zou het meevallen om in slaap te vallen? Nee. Je zou misschien zelfs in huilen willen uitbarsten!

Dit is precies wat een baby zonder bedtijdroutine voelt. Hij of zij is in de war, humeurig en een beetje verbijsterd.

Een ritueel laat je baby weten wanneer het tijd is om de dag af te bouwen. Zo blijft het huilen beperkt en wordt bedtijd een intiem moment met je kleintje, in plaats van een gevecht. En zoals alle ouders met slaaptekort kunnen bevestigen, niets is zo mooi als een baby in diepe slaap.

7. Wees consequent...

Een boek lezen of genieten van een bad werkt ontspannend voor elke leeftijd, maar het is niet per se het verhaal of het badschuim waardoor je lekker in slaap valt. Het belangrijkste van een bedtijdroutine voor een baby is dat het elke avond hetzelfde is.

8. ... Maar wees ook weer niet te consequent!

Als je ooit op vakantie bent geweest en de teddybeer van je baby thuis vergat (oh wat een ellende!), dan weet je dat flexibiliteit belangrijk is voor een vredig slapende baby.

Help je baby om flexibel te zijn door het ritueel zo nu en dan een beetje te wijzigen. Slaapt je baby prima met wat achtergrondgeluid? Ga dan eens stofzuigen zodat hij of zij ook aan andere geluiden went. Als je baby normaal g in een pyjama met voetjes slaapt, probeer dan een of twee keer per week een slaapzak.

Knuffelen voor het slapengaan is een van de mooiste aspecten van het ouderschap. Maar ook ouders zijn af en toe aan wat rust toe. Er is een hele goede reden om de opa of oma of een oppas te laten helpen. Als je baby eraan gewend raakt dat jij hem of haar altijd naar bed doet, wordt het moeilijker voor iemand anders om de bedtijdroutine over te nemen.

Houd het kort en intiem. De bedtijdroutine hoeft niet eindeloos te duren, noch alles van je te vergen.

Probeer 10 tot 15 minuten een boek te lezen, slaapliedjes te zingen of rustig in een kamer met gedimde verlichting te spelen. Laat door de toon van je stem en je gedrag weten dat het tijd is om naar bed te gaan. Praat zacht en geeuw een paar keer flink.

Verschoon vervolgens de luier van je baby. Biedt een flesje of je borst aan, poets zijn of haar tanden of tandvlees en trek de comfortabele pyjama aan. Veel ouders boeken succes met inbakeren. Hierdoor voelen pasgeboren baby's zich extra veilig. Bovendien ziet het er ook zo ontzettend lief uit, net een baby-burrito!

Probeer je baby in bed te leggen wanneer hij of zij slaperig is, en niet wanneer hij of zij in je armen al helemaal diep in slaap is.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies