newborn to preschooler- what your baby-s talking means

Van pasgeboren baby tot kleuter: wat het praten van je kind betekent

Katie Murray

Het gepraat en gebrabbel van je baby klinkt niet alleen schattig, het betekent ook iets. Zelfs wanneer je nieuwe baby nog maar net geboren is, vertellen zijn geluiden je al veel vertellen over wat er in zijn leven gebeurt. 

Vraag je je af wat "goe-goe" en "ga-ga" betekenen? Lees onze gids voor babytaal.

Het praten van baby's van één maand

Direct na de geboorte communiceren de meeste baby's wanneer ze ergens op reageren. Nadat je nieuwe baby ongeveer negen maanden in een kalme omgeving heeft doorgebracht schrikt de baby waarschijnlijk van alle nieuwe geluiden en ervaringen. 

Zijn huilen, bruuske bewegingen en zuchten kunnen allemaal betekenen dat hij iets nieuws ervaart. Deze kleine uitingen geven aan dat je kleintje zich ontwikkelt en alert is. Ze kunnen je ook helpen beter te begrijpen wanneer hij honger heeft of moe is.

Het praten van baby's van vier maanden

  • Wanneer je baby ongeveer vier maanden is, kan hij beginnen met het imiteren van de geluiden die hij sinds zijn geboorte heeft gehoord. Dit wordt vaak brabbelen genoemd en is opnieuw een teken dat je baby zich in gestaag tempo ontwikkelt.
  • Luister hoe je baby bij het brabbelen de toonhoogte van zijn stem laat dalen en stijgen. Dit is een duidelijk teken dat hij je stembuigingen kopieert. Moedig dit aan door zo veel mogelijk langzaam en zorgvuldig met hem te spreken.

Het praten van baby's van zes tot acht maanden

  • De periode van zes tot acht maanden is een drukke tijd voor je pratende baby. Op deze leeftijd begint hij misschien al te kruipen. Valt het je op dat hij tijdens het brabbelen naar zijn speelgoed wijst? Een mooi voorbeeld van de eerste fase van communicatie.
  • Deze fase van elementaire communicatie kan een goede tijd zijn om je baby kennis te laten maken met gebarentaal! Lees een instructieboek of bekijk een video en begin een aantal woorden die je regelmatig gebruikt wanneer je met je baby praat uit te beelden, bijvoorbeeld 'drinken', 'eten', 'slapen' en 'luier'.
  • Als je begint wanneer je baby zes of zeven maanden is, zal hij je misschien in gebarentaal beantwoorden. In deze fase spreken baby’s hun eerste woordjes, meestal 'mama' of 'da-da'.


Het praten van baby's van 12 tot 18 maanden

Je baby zal de komende maanden waarschijnlijk nog een aantal woorden oppikken. Hij begint misschien ook met het nadoen van een gesprek door te brabbelen met pauzes en je te 'antwoorden' nadat je hem een vraag hebt gesteld. 

Wees je ervan bewust dat hij al heel wat begrijpt van wat je zegt, hoewel zijn woordenschat op deze leeftijd nog steeds beperkt is.  Blijf dus met hem kletsen om zijn taalontwikkeling te stimuleren! 

Het praten van peuters van 18 tot 24 maanden

Je kind beheerst al een flink aantal woorden. Hij verbindt die met elkaar en vormt zo primitieve zinnen (bijvoorbeeld "Alles klaar!"). Nu je peuter steeds beter kan beschrijven wat hij wilt ("Melk, mama!") of wat hij leuk vindt ("Gaan schommelen!") zal je merken dat het eenvoudiger wordt met hem te communiceren. Dit is een aangename mijlpaal in het leven van jou en de baby.

Onthoud dat taal zich bij elk kind op een andere manier en in een ander tempo ontwikkelt. Je nieuwe baby is uniek en heeft misschien meer of minder tijd nodig dan anderen om geluiden en gebaren te beginnen maken. Voor je het weet komt het kind in de praatgrage kleuterschoolfase en is het gedaan met de rust en stilte!

Misschien vind je dit ook interessant: