how to help develop your babys motor development

Stimuleer de motorische ontwikkeling van je baby spelenderwijs

Maureen Healy

Je baby wilt een aantal belangrijke motorische vaardigheden beheersen. Dit is een opmerkelijk onderdeel van de ontwikkeling in de vroege kinderjaren en een fascinerend onderdeel van het ouderschap. Je kind helpen bij iedere bewegingspoging is dan ook zeker nuttig om hem te helpen in zijn ontwikkeling!

Vanaf het moment dat je nieuwe baby thuis komt, breng je bijna ieder dierbaar moment met hem door. En ook al lijkt het alsof hij alleen maar eet, slaapt en poept. Er zijn nu al veranderingen gaande.

Hier lees je alles over een aantal belangrijke motorische ontwikkelingsmijlpalen. En over manieren om jouw baby te ondersteunen bij het bereiken van zijn volgende doorbraak. 

Naar dingen reiken
Een van de eerste motorische ontwikkelingsmijlpalen is naar dingen reiken. Je kleintje zal hiermee beginnen als hij ergens tussen de vier en zeven maanden oud is. In dit tijdsbestek kun je hem naar dingen zien grijpen met één hand en zal hij leren hoe hij de dingen van de ene naar de andere hand kan verplaatsen. 

Hoe je kunt helpen

  • Blaas bellen naar je baby en moedig hem aan om ze te pakken. 
  • Plaats favoriete speeltjes net iets buiten handbereik. 

Zitten 
Veel baby’s kunnen rond zes maanden zitten met ondersteuning. Daarna gaan ze snel over tot zitten zonder steun. Voor sommige baby’s duurt dit iets langer. Maar wees niet ongerust als jouw baby wat meer tijd nodig heeft om dit onder de knie te krijgen!

Hoe je kunt helpen
  • Geef je baby iedere dag speeltijd op de vloer en hij zal zijn eigen tempo volgen. Zodra hij enkele tellen kan zitten zonder om te vallen kun je simpele spelletjes introduceren, zoals handenklappen of een bal rollen.
  • Houd de sessies kort, iedere keer maar een paar minuten, en blijf altijd dicht bij hem. Een kussen in C-vorm (zoals een borstvoedingskussen) kan een lichte ondersteuning geven. 

Kruipen 
Kruipen begint meestal tussen zeven en tien maanden.

Hoe je kunt helpen
  • Begin met liggen op de buik vanaf de geboorte en leg hem iedere dag een tijdje op zijn buik. Die speeltjes die je net buiten handbereik legt om het reiken te stimuleren? Leg ze nog iets verder weg.
  • Wees er zeker van dat de ruimte die hij verkent veilig en onder toezicht is.

Staan 
Rond 9 tot 11 maanden kan je baby beginnen met zich op te trekken om te staan. Hij zal in het begin maar een paar seconden op zijn voeten blijven staan en iets vasthouden voor ondersteuning, voordat hij weer op zijn achterste valt. 

Geleidelijk zal zijn spierkracht, evenwicht en coördinatie verbeteren, totdat hij in staat is om zonder ondersteuning te staan.

Hoe je kunt helpen
  • Geef je baby iedere dag onbeperkte speeltijd op de vloer. Beperk de tijd die je baby doorbrengt in zitjes, zoals babyzitjes en wipstoeltjes. Je kunt ook laten zien hoe hij een rollend speeltje kan voortduwen en andere baby’s aanwijzen die al kunnen staan.
Mijlpalen bereiken is een belangrijk onderdeel in het leven van een baby. In deze maanden ontwikkelt je baby de belangrijke vaardigheden en bewegingen die nodig zijn om de latere complexe vaardigheden als lopen, rennen, springen enz. te beheersen. Help je baby en moedig hem aan door hem uit te dagen om iedere dag iets meer te doen. Hij zal lopen en rennen voordat je het door hebt!

Misschien vind je dit ook interessant: