You-ve-come-a-long-way-baby

Ontwikkeling van je baby in 12 maanden

De afgelopen twaalf maanden heeft je baby zich geestelijk en lichamelijk enorm snel ontwikkeld.

 • Zijn gewicht is verdrievoudigd
 • Hij is beginnen praten
 • En hij heeft geleerd om zich zelfstandig te verplaatsen.

Op sociaal vlak heeft hij ook vooruitgang geboekt. Hij is een actief onderdeel van het gezin geworden. En hij heeft ontdekt hoe hij op mensen buiten het gezin kan reageren. 

Wat houdt het tweede jaar in petto? 

EEN JAAR IN HET LEVEN VAN...

Tijdens de afgelopen twaalf maanden verliep de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van je baby sneller dan in de rest van zijn leven. Een hulpeloos pasgeboren baby’tje werd een zelfverzekerd mensje dat zich zelfstandig kan verplaatsen.

Je was getuige van allerlei fascinerende veranderingen in zijn uiterlijk en gedrag. Neem daarom nu even de tijd om terug te kijken naar zijn meest opmerkelijke prestaties tot nu toe.

 • Ten eerste is zijn lichaamsgewicht bijna verdrievoudigd door al dat voedzame eten dat je hem hebt gegeven.
 • Zijn gezichtsspieren hebben zich verder ontwikkeld en nu kan hij allerlei verschillende uitdrukkingen produceren in reactie op emotionele en fysieke ervaringen. Hij heeft zijn bewegingen nu goed onder controle en gebruikt ze om zijn doelen te bereiken en te laten zien wat hij wil.
 • Nu kan hij zich snel en doeltreffend in zijn eigen omgeving voortbewegen en overweegt hij om op twee benen te gaan lopen in plaats van op handen en voeten.
 • Hij is dapperder en avontuurlijker geworden en is trots op zichzelf wanneer hij nieuwe obstakels overwint.
 • In het afgelopen jaar heeft hij ook enorme sprongen gemaakt in de taalverwerving. Vanaf het moment dat hij voor het eerst taal hoorde, tijdens zijn laatste weken in de baarmoeder, is hij gefascineerd geweest door het geluid van stemmen en de ritmes en patronen van taal. Eenmaal geboren had hij al snel door dat taal een enorm belangrijke rol speelt in het dagelijks leven. Daarom begon hij een paar maanden na zijn geboorte al te babbelen en probeerde hij zo zijn eigen stem uit om de complete reeks van menselijke spraakklanken te produceren. Maar in de afgelopen maanden heeft hij zich specifieker gericht op de klanken van zijn eigen moedertaal, met als hoogtepunt het zeggen van zijn eerste woordjes.

WAT KOMT ER NU? Je kunt nog twaalf maanden tegemoet zien vol boeiende ontwikkelingen.

 • Je baby leert lopen, rennen en springen, vergroot continu zijn woordenschat en begint woorden te combineren.
 • Hij zal assertiever worden, socialer en zal elke kans aangrijpen om zijn probleemoplossende vaardigheden te verbeteren om te communiceren en te bereiken wat hij wilt.
 • Inmiddels heb je wel door dat het niet altijd van een leien dakje gaat met kleine kinderen. Bereid je maar voor op wat pieken en dalen.
 • Als het zwaar wordt, neem dan wat afstand en realiseer je dat je met een eenjarige te maken hebt die de wereld heel anders ervaart dan jij.
Probeer je vervolgens te concentreren op alle prachtige positieve ervaringen die je kleintje je geeft. Je kunt een dagboekje bijhouden van de woordjes die je kindje nu kan zeggen. In de komende twee á drie jaar zul je de grappigste, meest prachtige en onvergetelijke voorbeelden horen uit de mond van je kind. Je zult later blij zijn dat je een paar van die vertederende fouten en taalkundige innovaties hebt opgeschreven.

Misschien vind je dit ook interessant: