reaching-milestones-when-babies-roll-over

Mijlpalen: als baby's zich leren omrollen

De dag dat je baby omrolt is de eerste stap in zijn nieuwe, mobielere leven. Lees hoe je hem kunt helpen om deze mijlpaal te bereiken, en hoe je ervoor kunt zorgen dat hij veilig kan bewegen.

Het omrollen van je baby is zijn eerste manier van zelf voortbewegen en het is een voorproefje van de spannende motorische ontwikkelingen die er nog aankomen, zoals kruipen, staan en lopen. Lees meer over wanneer je baby zijn eerste rol doet, en hoe je je kleine roller veilig kunt houden.
Wanneer zal je kleintje zich voor het eerst omrollen?

Het kan zijn dat je baby zich met 3 maanden kan omrollen van rug naar buik, maar pas met 6 maanden terug kan rollen. Alles binnen die tijdsperiode valt binnen de normale motorische ontwikkeling.

Als je baby zich nog niet omrolt, let dan op de volgende tekenen die erop kunnen duiden dat het eraan zit te komen. Eerst zal je merken dat hij zijn armen gebruikt om zijn rug te krommen en zijn borst omhoog te duwen. Hij begint ook op zijn buikje te schommelen en met zijn beentjes te schoppen, en hij kan zelfs proberen kleine zwembewegingen te maken met zijn armen.

Dit is een spannende tijd voor jullie allebei en met wat aanmoediging zal hij al zijn energie in deze pogingen stoppen. Wanneer het lukt om te rollen, is dit voor jullie allebei een echte mijlpaal.

Er zijn veel dingen die je kunt doen om je baby aan te moedigen bij het omrollen:
1. Gebruik de kracht van opvallend speelgoed. Leg een paar van de favoriete speeltjes van je baby net buiten handbereik om hem aan te sporen naar ze toe te bewegen.
2. Leg hem op zijn buik. Door tijd op zijn buikje door te brengen zal je baby zich op zijn armpjes opdrukken en zijn rug bollen om zijn hoofd en borst op te tillen. Deze bewegingen maken het lichaam sterker en bereiden hem voor op het echte omrollen.
3. Wees enthousiast! Je baby reageert op enthousiasme in je stem en je blije gezicht wanneer hij iets goed doet. Dus wees positief.
Al deze bewegingen maken het lichaam van je kleintje sterker en bereiden hem voor om voor het eerst om te rollen. Het is jouw taak om hierop voorbereid te zijn, dus houd hem goed in de gaten wanneer hij op een hoger oppervlak ligt, zoals een bed of de commode. Voordat je het weet kan hij er vanaf rollen.

Wanneer je baby voor de eerste keer omrolt, is er geen houden meer aan! Rollen is meestal een eerste stap richting kruipen, maar sommige baby's vinden omrollen zo leuk (of andere bewegingen, zoals billenschuiven of vooruit trekken), dat ze geen haast maken met kruipen.

Een laatste belangrijke opmerking wat betreft de motorische ontwikkeling: de meeste baby's beginnen rond de 6 maanden met zich omrollen. Als je baby dit niet doet, praat dan met je kinderarts of het consultatiebureau van Kind & Gezin, om te kijken of alles volgens schema verloopt. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, maar je zorgen delen is altijd een goed idee.

Misschien vind je dit ook interessant: