Drie speeltjes en vijf leuke kruipspelletjes voor je baby

Baby's beginnen meestal te kruipen als ze zeven tot tien maanden oud zijn. Daar hoef je natuurlijk niet op te wachten!

Leid je baby in de juiste richting met drie speeltjes en vijf kruipspelletjes.

De voordelen van babyspeeltjes

Misschien beschouw je speelgoed in de eerste plaats als gewoon iets om de aandacht van je baby te trekken, maar speelgoed kan ook helpen in de ontwikkeling van je kleintje. Hier zijn enkele manieren waarop speelgoed de groei en ontwikkeling van je kind positief beïnvloedt:

  • Sociale vaardigheden. Dingen als poppen, pluchen speelgoed en alledaagse huishoudelijke voorwerpen kunnen je baby helpen om te leren imiteren, nieuwe woorden te ontdekken en zelfs zijn creatieve horizon te verbreden door verbeeldend spel. Dit draagt allemaal bij aan de sociale en emotionele ontwikkeling van je kind.

  • Taalvaardigheden. Boekjes, speelletters en later zelfs kaart- en bordspelletjes kunnen prachtige gelegenheden voor je zijn om met je kind te spelen, terwijl je ook zijn taalvaardigheden stimuleert en de basis legt voor vroege geletterdheid.

  • Probleemoplossende vaardigheden. Speelgoed als blokken (zie B. Toys One Two Squeeze Stacking Baby Blocks) en puzzels helpen de hand-oogcoördinatie en fijne motorische vaardigheden (kleine bewegingen van de vingers, handen en armen) van je kleintje te ontwikkelen en dragen bij aan zijn cognitieve ontwikkeling. Ze kunnen zelfs helpen bij vroege wiskundige vaardigheden.

  • Fysieke vaardigheden. Ballen en 'duw-en-trek'-speeltjes helpen je kind om grove motorische vaardigheden (de spiercontrole en bewegingen die worden gebruikt om te zitten, kruipen, staan en eventueel wandelen) te ontwikkelen. Daarnaast kunnen ze ook helpen om sociale interactie met andere kinderen te bevorderen als ze samen worden gespeeld.

Veiligheidsoverwegingen bij het kopen van babyspeeltjes

Zorg er bij het kopen van babyspeeltjes voor dat je speeltjes kiest die veilig en leeftijdsgeschikt zijn. Heb je een oudere peuter en een baby, dan is het een goed idee om het speelgoed van je peuter  gescheiden te houden van dat van je baby. Om ervoor te zorgen dat je kleintje niet gewond raakt of stikt in een klein onderdeel van een speeltje dat niet voor een baby van zijn leeftijd was bedoeld. Wees voorzichtig met tweedehands- of zelfgemaakte speeltjes. Controleer ze goed op losse of kapotte onderdelen. Het kan ook nuttig zijn om tweedehandsspeelgoed op de website van de Consumer Product Safety Commission (CPSC) op te zoeken om te zien of het teruggeroepen is. Hoewel vintage speelgoed er aantrekkelijk kan uitzien, moet je er rekening mee houden dat geschilderd speelgoed van vóór 1978 lood kan bevatten. Vermijd dit.

Tips bij het kopen van speelgoed

Voordat je dat splinternieuwe speeltje koopt waarop je oog is gevallen, zijn hier enkele dingen om te onthouden:

  • Zorg ervoor dat het speelgoed dat je wilt kopen, geschikt is voor de leeftijd van je baby 

  • Speeltjes moeten bestand zijn tegen kauwen 

  • Als het speeltje een batterij vak heeft, zorg er dan voor dat het stevig met een schroef op slot zit en met een schroevendraaier geopend moet worden 

  • Klein speelgoed moet groter zijn dan vier centimeter breed en zes centimeter lang. (Als het in een toiletrolletje past, is het te klein en is er verstikkingsgevaar.)

Dit speelgoed moet je vermijden want het kan gevaarlijk voor je kleintje zijn:

  • Speelgoed dat op een stopcontact moet worden aangesloten

  • Gemotoriseerd rijspeelgoed

  • Speelgoed met kleine onderdelen of scherpe randen

  • Speelgoed dat kan barsten of breken als ermee wordt gegooid

  • Speelgoed met koordjes die langer dan 20 centimeter zijn

  • Speelgoed met kleine magneetjes

  • Speelgoed met veren, tandwieltjes of scharnieren waarin de vingers, het haar of de kleding van je baby kunnen komen vast te zitten

  • Elk speelgoed dat door de Consumer Product Safety Commission wordt teruggeroepen.

Drie speeltjes

Het introduceren van speelgoed dat de mobiliteit aanmoedigt is een goede manier om plezier te maken terwijl je helpt de spieren van je kleintje te versterken.

Moedig je kleintje aan om te bewegen met speelgoed. Introduceer de speeltjes niet allemaal tegelijk. Ze versterken de spieren van je baby geleidelijk en verzekeren je veel plezier!

Spiegel

Baby's kijken heel graag naar hun eigen spiegelbeeld. Hou een kinderspiegel in zijn of haar buurt en trek die vervolgens snel weg. Zet dan de spiegel tegen een muur of tegen een meubelstuk en stuur hem of haar in die richting.

Zachte stuiterbal

Dit eenvoudige speeltje maakt kruipspelletjes nog leuker. Hou er een (of twee) bij de hand. Balspel stimuleert hersenontwikkeling baby.

Houten trekspeeltje

Trek dit speeltje langzaam over de vloer en laat je baby het pakken. Dit speeltje bestaat ook in een plastic variant. Hout is een betere optie als je baby het trekspeeltje te pakken krijgt en het in zijn of haar mond stopt!

Vijf spelletjes

Hou het kruipen interessant met deze tips:

  • Doe alsof je een personage bent uit zijn of haar favoriete verhaaltje en achtervolg je kind door het huis. Je baby zal zeker moeten lachen en zijn of haar best doen om uit je bereik te blijven.

  • Knutsel een mini-parcours met kussens en dozen. Laat je kindje erover en ertussen kruipen. Doe zelf mee door je te verstoppen en kiekeboe te spelen. 

  • Ga op de grond zitten met je benen wijd, rol met een bal naar je baby.

  • Pak het favoriete speelgoed van je baby, verstop het waar hij of zij het direct kan zien en vraag om het te zoeken. De volgende keer laat je hem of haar het speelgoed verstoppen en ga jij zoeken.

  • Verspreid verschillende stoffen (bubbelfolie, nep bont en een schuimen vloertegel) over de vloer zodat je baby daaraan kan voelen als hij of zij er langs kruipt.

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies