speaking-up-and-becoming-sociable

Je peuter begint te praten en wordt sociaal

Suzanne Dixon

Je baby begint te praten

  • Hij zal woordjes uitproberen als.'mama' en 'da-da'  Veel van deze pogingen klinken misschien nog wat onbeholpen ('ba' voor 'bal' bijvoorbeeld). Maar deze nieuwe geluiden zijn voor anderen aanleiding om hem de woorden voor te zeggen. Dat is goed, zo leert hij taal.
  • Vooraleer je baby dingen benoemt, zal hij ze aanwijzen. Het is een proces dat psychologen 'gedeelde gezamenlijke aandacht' noemen. Hij wijst voorwerpen aan die hij wilt en zal dat ook gaan doen om interessante dingen met je te delen. Hij trekt gezichten om je te laten lachen en zal gaan dansen en poseren om je aandacht vast te houden.
  • Niemand begrijpt de betekenis achter zijn gebaren en gedrag beter dan jij en hij gebruikt zijn hele lichaam om de reacties te krijgen die hij wil. 


Je kind wordt extravert

  • Veel baby's vinden het leuk om bij kinderen van hun leeftijd te zijn: broertjes en zusjes, familie en buurkinderen. Maar je kunt nog niet verwachten dat er veel interactie zal zijn. Je baby kan het leuk vinden om naar andere kinderen te kijken en probeert hen misschien na te doen. Het echte spelen met andere kinderen komt later pas.
  • Baby's herhalen graag elk gedrag dat wordt beloond met gelach. Pas dus op waar je om grinnikt. Het is misschien iets dat hij beter niet nog een keer kan doen!
  • Verwacht niet dat je kind op deze leeftijd al kan delen. Concentreer je daarom op oudere kinderen en leer hen hoe ze speelgoed met je baby kunnen ruilen.
  • Het is niet te vroeg om te kijken of je kleintje signalen van empathie vertoont, bijvoorbeeld huilen wanneer een ander kind huilt, iemand die verdrietig is aaien, of proberen iemand die zich pijn heeft gedaan te helpen. Hoewel je baby niet echt begrijpt hoe iemand die verdriet of pijn heeft zich voelt, leert hij toch hoe hij gevoelens kan identificeren en erop kan reageren. Dit is een belangrijk onderdeel van zijn mentale ontwikkeling.

Misschien vind je dit ook interessant: