how-your-babys-sight-develops

Hoe het zicht van je baby zich ontwikkelt

Cheryl Lock

Het zal je verbazen hoe snel het zicht van een pasgeboren baby zich in het eerste levensjaar ontwikkelt. Hoewel baby’s een heel klein beetje kunnen zien als ze geboren worden, zijn ze niet in staat om dingen te onderscheiden zoals volwassenen dat doen. 

Bij de meeste baby's ontwikkelt het zicht zich in het eerste levensjaar tot het volledige, normale niveau van volwassenen. Tijdens het eerste levensjaar van je kindje kun je het volgende verwachten:

Ontwikkeling van het zicht bij pasgeboren baby’s

De meeste pasgeboren baby’s worden geboren met het vermogen om bepaalde dingen te zien, zoals grote vormen, gezichten en heel heldere kleuren. Baby's worden geboren met perifere (of zijwaartse) visie. In de daaropvolgende maanden zal je baby het vermogen ontwikkelen om te focussen op één enkel object in het midden van zijn gezichtsveld. In deze fase kan je baby ook grote objecten die langzaam bewegen beginnen te volgen. Hij zal ook gevoelig zijn voor fel licht. 

Naarmate het zicht van je baby zich in de eerste maanden ontwikkelt, zal hij ook naar meer visueel stimulerende objecten zoeken. Zijn interesse in eenvoudige patronen en vormen zal veranderen in meer cirkelvormige patronen en vormen. Daarom worden gezichten zo aantrekkelijk.

Ontwikkeling van het zicht bij baby's

Baby's die tussen drie en vier maanden oud zijn, kunnen zich focussen op kleinere objecten, zoals speelgoed en onderscheiden kleuren.

Tussen de vier tot zeven maanden zullen de twee ogen van je baby samenwerken en zal hij diepte kunnen gaan zien. Bij vier maanden oud is zijn gezichtsveld waarschijnlijk uitgebreid tot ruim een meter en zal hij leren hoe hij sneller bewegende objecten met zijn ogen kan volgen. 

Gebruik deze tijd om nieuwe vormen en kleuren te tonen. Andere objecten, zoals een stimulerende mobiel of spiegel, zullen voor extra amusement zorgen.

Wanneer je kleintje zijn eerste verjaardag viert, zal zijn zicht volledig zijn ontwikkeld. En zal hij in staat zijn om alles te zien wat een volwassene ziet.

Als je tijdens het eerste levensjaar merkt dat het zicht van je baby zich niet ontwikkelt zoals dat zou moeten, bespreek dit dan met je kinderarts.

Misschien vind je dit ook interessant: