4-tips-for-your-babys-first-words

4 tips voor de eerste woordjes van je baby

Kara Giannecchini

Weinig mijlpalen zijn zo opwindend als de eerste woordjes van je kind. Om te beginnen klinken ze gewoon schattig. Bovendien kan je kleintje nu met je praten en jij begrijpt beter wat hij nodig heeft..

Elk kind leert praten op eigen tempo. Toch kan je baby van zes tot acht maanden beginnen met "mama" en "papa" zeggen. En rond eenjarige leeftijd kunnen daar nog enkele andere woordjes bijgekomen! 

Hoewel je kind waarschijnlijk pas in zijn tweede jaar hele gesprekken kan voeren, is het niet te vroeg om de taalontwikkeling te bevorderen. Volgende tips helpen je baby aan het praten te krijgen.

1. Lekker kletsen

Het ligt misschien voor de hand, maar in het eerste jaar van hun leven worden kinderen aangetrokken door de stem en het gezicht van hun ouders. Dus door simpelweg tegen je baby te praten, leer je hem nieuwe uitdrukkingen en stimuleer je hem zijn eerste woordjes te zeggen. 

Praat hardop tegen je kleintje terwijl je bezig bent met je dagelijkse taken. Zelfs als wat je zegt misschien een beetje gek lijkt (bijv. "mama is nu de blauwe sokjes aan het zoeken!"). Blijf continu praten als je onderweg bent in een nieuwe omgeving. Zo leer je je baby nieuwe woorden.

 

2. Praat terug

Probeer iets te zeggen over alles waar je kleintje naar kijkt. Volg de interesses van je kind en laat hem je leidraad zijn bij de beslissing waar je over gaat praten. Als je kind bijvoorbeeld naar een hond staart en begint te babbelen, maak je dit tot het onderwerp van gesprek en herhaal je het woord "hond" steeds opnieuw terwijl je naar het beest wijst.3. Concentreer je op routines en herhaling

Dagelijkse activiteiten zoals in bad gaan, eten en een schone luier omdoen vormen ideale gelegenheden om steeds dezelfde gesprekjes met je baby te hebben. Hij begint daarbij belangrijke woorden en uitdrukkingen op te pikken en deze aan de activiteit te koppelen.4. Pas jouw manier van praten aan je baby aan


Help je baby om taalvaardigheden op te bouwen door langzaam te praten in korte zinnen over alles waarop je kind zich richt. Geef hem daartoe de gelegenheid als hij probeert het woord na te zeggen als hij er klaar voor is. Help hem voorwerpen en woorden te herkennen door middel van spelen ("Hier is je bal. Laten we de bal verstoppen")

Voordat je het in de gaten hebt, praat je baby honderduit! Onthoud gewoon dat sommige kinderen vroeg beginnen met praten, terwijl andere de tijd nemen voordat ze hun eerste woordjes zeggen.

Misschien vind je dit ook interessant: