4 tips to help decode your baby-s crying

4 tips om het huilen van je baby te ontcijferen

Jennifer Kelly Geddes

Het ontcijferen van het gehuil en gegil van je baby vergt wat oefening. Lees verder voor tips over wat zijn huilen betekent en voor advies over wat je kunt doen als het snikken begint. 


1. Raak niet in paniek

Het huilen van je baby is normaal en volgens verwachting; pasgeboren baby's huilen tot wel vier uur per dag! Probeer de tranen niet persoonlijk op te vatten. Huilen is de enige manier waarop je kind met jou kan communiceren. Als je kind jonger dan vier maanden is betekent zijn huilen 's nachts waarschijnlijk dat hij gevoed wil worden. 2. Geluidjes zijn normaal

Omdat baby's een langere actieve slaap (REM) hebben, bereiken ze niet veel periodes met diepe slaap. Je nieuwe baby kan tijdens deze fase allerlei soorten geluidjes maken (piepjes, een schreeuw en een beetje huilen) en kan zichzelf hiermee zelfs wakker maken. Wanneer je hem via de monitor hoort krijsen, wacht dan even voordat je naar hem toe gaat. Het kan zijn dat hij uit zichzelf weer in slaap valt. 3. Let goed op

Nadat ze wat ervaring heeft opgedaan, kan een nieuwe mama vaak het verschil horen tussen het huilen omdat de baby honger heeft en het huilen dat betekent "Ik ben boos!" of "Ik voel me ongemakkelijk". 
  • Het huilen vanwege honger is vaak kort, de toonhoogte is laag en stijgt en daalt.
  • Huilen door ongemak kan luid en krijsend zijn (hij kan een vieze luier hebben, last hebben van gas in zijn darmen, of zijn kleding kan op een of andere manier jeuken of kriebelen). 

4. Kom niet te snel in actie

Het plotselinge huilen 's nachts is vaak maar één gil, die niets te maken heeft met honger of een natte luier. Wacht een paar minuten voordat je naar zijn kamer gaat, want dit huilen van je baby kan gewoon zijn manier zijn om wat stoom af te blazen. Zijn huilen kan ook een manier zijn waarop hij zichzelf op zijn gemak stelt en zich voorbereidt op de nacht. 

Wacht met naar hem toe te gaan, tenzij hij echt hard huilt. 

Geen enkele mama wilt haar baby horen huilen, maar ontdekken wat de nachtelijke tranen werkelijk betekenen kan het leven voor een nieuwe mama een stuk makkelijker maken. Je baby zal binnenkort de hele nacht doorslapen zonder ook maar een kick te geven, ongetwijfeld kom je in de verleiding om te gaan kijken waarom hij zo stil is.

Misschien vind je dit ook interessant: