how to keep your little one-s teeth shining

Zo hou je de tandjes van je baby stalend wit

Suzanne Dixon

Gezonde tanden zijn cruciaal voor de algemene gezondheid en het uiterlijk. Zowel tijdens de kinderjaren als de rest van je leven. Preventieve tandheelkunde is tegenwoordig zo goed dat onze kinderen hun parelwitte glimlach de rest van hun leven zullen behouden. 

We weten tegenwoordig zoveel over pijnbestrijding in de tandheelkunde dat er geen reden tot bezorgdheid is bij het halfjaarlijkse bezoekje aan de tandarts. 

Hier zijn een paar tips om je kind de juiste verzorging te geven en de juiste gewoontes aan te leren zodat zijn glimlach voor de rest van zijn leven stralend blijft.

Kies een kindvriendelijke tandarts

Er zijn speciale kindertandartsen die een aanvullende opleiding hebben gevolgd en gespecialiseerd zijn in kindergebitten. Woont er bij jou geen in de buurt? Zoek dan een tandarts met een fijne wachtkamer en vriendelijk personeel en een met wie het klikt.

Ga vroeg naar de afspraak

Kom al vroeg op de afspraak, zodat je kind vertrouwd kan raken met de omgeving.

Let op je eigen houding tegenover de tandarts

Veel ouders hebben slechte herinneringen aan de tandarts uit hun jeugd en kunnen onuitgesproken negatieve gevoelens over de tandartsstoel uitstralen. De ouder die het positiefste tegenover de tandarts staat, kan beter met het kind meegaan.

Respecteer die babytandjes

Ook al zal je kind zijn melktandjes kwijtraken, een goede verzorging is belangrijk. Vullingen, coating en tandentrekken horen daar ook bij. Dat is nodig om de tanden onder het tandvlees en de kaak gezond te houden en goed te laten groeien.

Sta open voor suggesties over tandverzorging die, toen jij zelf een kind was, nog niet bestonden, en vergeet niet om veel vragen te stellen.

Hier een paar richtlijnen die je thuis kunt volgen om het gebit tussen de afspraken door glanzend te houden:

Leer kinderen aan twee keer per dag hun tanden te poetsen

Het beste moment is na het ontbijt en voor bedtijd. Hou toezicht op het tandenpoetsen..

Gebruik een zachtharige borstel

Harde tandenborstels kunnen het tandvlees bezeren en bacteriën bevorderen. Vervang de borstel elke zes maanden. Of eerder als hij versleten is.

Leg een timer in de badkamer

Stel de timer in voor twee of drie minuten. Dat is de tijd die nodig is om de tanden grondig te poetsen.

Controleer de fluoride

Neem contact op met je dokter over het gebruik van fluortabletten. Neem niet zomaar aan dat de fluoride in flessenwater genoeg is!

Vermijd plakkerig voedsel

Sommige soorten winegums of fruitrollen bestaan alleen maar uit suiker en laten de hele dag een plakkerige laag achter op de tanden.

Met een goede verzorging van de tanden thuis en bij de tandarts, en met de juiste hoeveelheid fluoride, zal je kind zijn hele leven een stralend witte glimlach houden.

Misschien vind je dit ook interessant: