tooth-troubles-how-to-identify-and-treat-dental-injuries

Tandproblemen bij je peuter behandelen

Suzanne Dixon

Peuters die net kunnen lopen, vallen ook een paar keer en dan kunnen ze hun tanden flink beschadigen. Ongeveer een derde van alle peuters loopt een letsel op aan de tanden! Het risico is het grootst tussen 18 en 40 maanden. Je weet dus best wat je moet doen als er iets gebeurt.

Maak een afspraak met de tandarts voor je baby loopt. Zo weet je wie je moet bellen in geval van nood. Kinderartsen en tandartsen adviseren het eerste bezoek als het kind één jaar is.

 

Losgeraakte tanden

 

  • Als de tand van een baby volledig loskomt, bestaat de kans dat de tand eruit moet. Tanden van het vaste gebit kunnen worden teruggeplaatst binnen één of twee uur na het letsel.
  • Raakt je kind een vaste tand kwijt als hij ouder is? Doe die dan in een schoon bakje samen met een beetje spuug en ga hiermee onmiddellijk naar de tandarts of naar de Eerste Hulp.
  • Oefen druk uit op het gat waar de tand ontbreekt om het bloeden te stelpen. Als het bloeden niet na tien minuten van constante, stevige druk stopt, raadpleeg je de tandarts of ga je naar de Eerste Hulp.
  • Geef je kind paracetamol tegen de pijn nadat het bloeden is gestelpt.
  • Als een tand van je kind afbreekt en zich half in en half buiten het tandvlees bevindt, of als er een breuklijn over de tand loopt of een homp roodachtig vlees (de tandpulp) uitsteekt, ga je onmiddellijk naar de tandarts!
  • Als de tand alleen een beetje is verschoven, hoeft hier geen aandacht aan te worden besteed. Je kind zal de tand waarschijnlijk in de komende paar dagen met zijn tong terug op de plaats duwen. Als een tand omhoog is geduwd tot in het tandvlees maar niet is afgebroken of bloedt, wacht je tot de volgende dag voordat je naar de tandarts gaat. Vergeet niet contact op te nemen met de tandarts voor het gebit van je kind, omdat nu of in de toekomst mogelijk verdere verzorging nodig zal zijn.


Tanden die van kleur veranderen

  • Na gebitsproblemen is de kans groot dat babytandjes na een aantal weken van kleur veranderen. Dit betekent dat de tand van binnen dood is en mogelijk moet worden getrokken. Maar maak je geen zorgen: het trekken van tanden is tegenwoordig een snelle, pijnloze ingreep.
  • Zijn de tanden van je kind in orde. Maar sneed of kneusde hij zijn tandvlees of lippen? Leg dan een koud kompres. Een klein zakje ijs werkt heel goed. Als de snee langer is dan 0,5 cm of over de liprand heenloopt, moet je met je kleintje naar de huisarts. Deze kan controleren of alles goed zal genezen.


Snee in de tong

Raak niet in paniek als je kind zijn tong snijdt en je een hoop bloed ziet. De tong heeft een uitstekende doorbloeding en levert dus een behoorlijk bloederig spektakel op! Behalve bij zeer grote sneden geneest de tong vanzelf.

Onthoud dat je melktanden moet behandelden bij beschadigingen, ook al zijn ze niet permanent. Een verwonding aan de melktanden kan het vaste gebit beschadigen en vertraagt het doorkomen van de tanden. Bovendien tast tandbederf bij het melkgebit de algemene gezondheid van tandvlees en tanden aan. Houd de tandjes dus in de gaten!

Misschien vind je dit ook interessant: