Your-baby-s-first-time-on-a-plane

Voor het eerst met je baby op reis

Jane Chou

Ben je van plan om met je baby in het vliegtuig te stappen? Met wat voorzorgsmaatregelen en voorbereiding wordt de eerste vlucht met je baby een leuk avontuur voor het hele gezin. Lees verder! 

De meeste ouders moeten er niet aan denken om te reizen met een kleintje. Maar jonge baby's zijn meestal hele makkelijke reizigers. Dat komt omdat ze zo veel slapen. Ontspan, vliegen met een baby hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met goede voorbereiding geniet het hele gezin van je baby’s eerste vliegreis . 

Tips voor een soepele reis:

  • Hou de handjes schoon. Dat geldt voor het hele gezin, inclusief je baby. Je grootste zorg bij reizen is het prille immuunsysteem van je baby. Was daarom genoeg je handen, neem voldoende ontsmettingsmiddel mee en natte doekjes voor het geval er geen toilet in de buurt is.
  • Neem je eigen verschoningsmat mee. Dit houdt bacteriën buiten de deur wanneer je je baby moet verschonen in een openbare ruimte.
  • Gebruik een kinderzitje. De veiligste plek voor je zuigeling in het vliegtuig is in een goedgekeurd kinderzitje, niet op je schoot.
  • Help druk op de oortjes verlichten. Tijdens het opstijgen en landen verandert de luchtdruk. En zo ontstaat er overdruk op de oren. Dat kan vervelend zijn voor je baby. Slikken zorgt voor verlichting dus geef je baby wat te drinken, een speen of je vinger om op te zuigen.
  • Neem een extra voorraad mee. Neem meer mee dan je denkt nodig te hebben. Denk aan een paar extra Pampers-luiers, voldoende natte doekjes en een extra setje kleertjes. Stop deze spullen in je handbagage, niet in je ruimbagage en vergeet geen spullen die je kind echt wil hebben, zoals zijn favoriete speeltjes, spelletjes en fopspenen.
  • Bereid je voor op een jetlag. Zorg dat iedereen goed uitgerust is voor de reis. Om je baby te helpen slapen, kun je zijn slaappatroon twee tot drie dagen voor de reis aanpassen en overgaan op de nieuwe lokale tijd zodra je aankomt.
  • Zorg dat de reisdag zo stressvrij mogelijk is. Arriveer vroeg op het vliegveld en check op tijd in. Vaak kunnen ouders met kleine kinderen als eerste aan boord. Maak gebruik van deze mogelijkheid. Zorg bij tussenstops voor voldoende overstaptijd, zodat je je niet als een gek hoeft te haasten. Probeer te ontspannen en geniet van de reis!

Misschien vind je dit ook interessant: