A-fun-way-to-play

Sensibele stimulatie: Spelen met je baby

Marygrace Taylor

Plezier maken met je pasgeboren baby is belangrijk, Maar prober niet te overdrijven. Deze educatieve spelletjes houden de interesse van je baby vast. 

Tegen de tijd dat je baby vier maanden oud is, zal hij actief genoeg zijn om te spelen. Speel hier vooral op in, maar doe rustig aan zodat zijn zintuigen geen overuren draaien. Tips om je baby te leren spelen, zonder te veel, te snel te doen.

Hou het simpel

Een simpel spel doet het altijd beter bij jonge kinderen. Berg het speelgoed van je baby op en geef hem maar een of twee stuks speelgoed per keer. Hoe minder speelgoed, hoe kleiner de kans dat je zijn zintuigen overbelast.

Stimuleer zijn zintuigen

De eerste speeltjes van je baby hoeven niet prachtig of duur te zijn, ze moeten vooral de interesse wekken. Zag je ooit al een baby meer interesse tonen in het inpakpapier dan in het speeltje zelf? Dan weet je precies wat we bedoelen! 
Speel met speelgoed in verschillende texturen, patronen, kleuren, vormen of geluiden. Zoals een grote rode bal, een pluizig knuffeldier en een rammelaar. Let wel op dat het speelgoed groot genoeg is zodat je baby het niet in zijn mond kan steken. 

Zorg voor veel interactie

Hoe meer je communiceert, hoe meer je kind leert en hoe blijer hij is. Speelideeën: 

  • Ga op de grond zitten en ontdek samen zijn speelgoed
  • Wieg hem in je armen terwijl je naar je favoriete muziek luistert. Probeer voor hem te zingen!
  • Lees hardop voor, zelfs als hij veel te jong is om het verhaal te begrijpen
  • Maak samen een wandelingetje en praat over alle interessante dingen die jullie pad kruisen.
Speel kiekeboe- en klapspelletjes. Deze spelletjes maken hem aan het lachen. Voor jonge ouders het mooiste geluid ter wereld.

Misschien vind je dit ook interessant: